06/16/14 20:27
(http://pik.bg)

До края на лятото ще изпием около 500 млн. литра безалкохолни напитки

До края на лятото ще изпием около 500 млн. литра безалкохолни напитки

До края на лятото ще изпием поне 500 милиона литра безалкохолни напитки. Очакванията на бранша са въпреки закъснялото лято, консумацията на сокове, газирани напитки и бутилирана вода да не пада под миналогодишната. Колко се печели от жажадата в летните жеги?

Именно през лятото подобен тип напитки се оказват добър начин за бягство от жегата. През последната година българите сме увеличили консумацията на бутилирани води, студен чай и газирани напитки, а по-малко сме пили натурални сокове, предаде Нова тв.

Чаша минерална вода и резен лимон. Това е рецептата на Алекс и Криси за лятна прохлада. За да утолят жаждата през най-горещите месеци, двете ще изберат прясно изцедени сокове и много вода.

„Плодове, лека храна и вода през целия ден – прекрасна алтернатива за лятото”, обяснява Александра.

„Вода и прясно изцедени сокове – аз не пия газирани напитки. Съдържат много захар и наистина не утоляват жаждата”, казва Кристина.

Именно през лятото българинът пие най-много безалкохолни напитки. През следващите три месеца всеки от нас ще изпие минимум 70 литра от разхлаждащите течности.

„По традиция индустрията има най-малки продажби през първо тримесечие, пиковите продажби – в разгара на лятото, а 30% от продажбите се правят през третото тримесечие”, твърди Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

По традиция и тази година най-голяма ще е консумацията на бутилирана вода – около 90 литра на човек. Това обаче е два пъти по-малко от количествата, които пият в Гърция или Италия например.

„При лошо време хората по-трудно се подсещат, че трябва да поддържат хидратирано тялото си, а това е важно за всеки ден”, обяснява Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Коя напитка обаче би ни донесла максимална разхлада?

„Аз не съветвам хората да е с газирани напитки, а с естествени източници – дали ще са сокове, които сами сме си направили, но най-добрия начин за мен е вода. Колкото и литра газирани напитки да изпием, не може да се сравни с водата. В тях, когато има сол или захар, след половин час ще ни се пие още и още”, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

През последната година българинът значително е намалил и консумацията на енергийни и спортни напитки. Очакванията са в края на годината отново всеки от нас да е изпил поне 200 литра безалкохолни напитки. А какво точно ще предпочетем, за да се спасим от жегата, е въпрос на личен избор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване