06/16/14 02:17
(http://e-vestnik.bg/)

Защо погнаха банкера Василев? Версии, версии…

Снимки: Булфото, от екрана на БНТ, бТВ

За каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари. Това е най правилният подход, за да разберем скандалите, които избухнаха покрай Пеевски, Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.
Но не това е най-важното.
Искането за арест на трима души за готвено покушение срещу Делян Пеевски е много лош знак за съдебната система.
Изведнъж от праха се изтупа силуетът на една обслужваща прокуратура. Съдът пусна тримата обвинени, защото няма никакви доказателства. Такива акции прокуратурата предприемаше под контрола на Цветанов и Борисов. Сега под чий контрол действа?

Лошото е, че всички подозрения за главния прокурор Цацаров може да се окажат верни. Той беше избор на Борисов и Цветанов, той е приближен и на Пеевски. И – да, Пеевски пак е обърнал палачинката и си сътрудничи с Борисов. Достатъчно е да се погледнат вестниците му, където в последната година Борисов отначало за кратко беше атакуван, после беше ограден с мълчание, после леко започнаха да го подритват. Сега обаче за Борисов пак няма нито една лоша дума или негативна новина, заглавие. А напоследък е дал достатъчно поводи.
Пеевски вече е по-силен и вестниците му не обслужват Борисов брутално, както преди. Просто го пазят. Него – да, но Цветанов – не. Той е пуснат по нанадолнището.

Пеевски, Борисов и прокуратурата са се разбрали за каквото трябва

А за какво трябва?
Трудно е да се каже, откакто в българската икономика навлязоха офшорните фирми, най-важният белег на които е анонимността на собственика.
Кой е собственик на „Булгартабак”? Никой не знае. Губи се някъде във фирма в Лихтенщайн, която пък се притежава от фирма в любимия на Бойко Борисов Дубай и т. н.
КТБ е банката, която с помощта на руската банка ВТБ купи и „Булгартабак” (2011 г.), и БТК-Виваком. И не се знае кой участва в тези сделки. Но ако някой си въобразява, че тогавашният премиер Борисов, който обича лично да нарежда дори откъде да минават магистралите, ще продаде ей така „Булгартабак” на непроверени хора, лъже се.
През април 2013 г. в e-vestnik.bg написахме, че изборите няма да ги спечели БСП или ГЕРБ, а Групировката (виж тук). Коя е тя? И тогава, и сега е валидно следното:
Трудно е да се каже с имена, но става дума за един

конгломерат около КТБ от политика, бизнес и капитали,

в който са оплетени основно Доган и Борисов, а около тях по-видимите са Пеевски и Цветан Василев. Не се знае кой на кого е аватар и кой на кого дърпа конците. Но важно е да се припомнят думите на Доган от една негова предизборна реч в с. Кочан – „Депутатите нямат власт… Властта е в моите ръце… Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос” (който иска, да си го припомни тук). Пеевски, разбира се, е депутат и приближен на Доган.

Може любознателният читател да си спомни също как при управлението на Борисов разни мини в Родопите бяха отнети от Валентин Захариев и придобити от приближения на Доган Николай Вълканов. Лично Борисов ходи едва ли не да въвежда във владение новия собственик. И да успокоява миньори с репликата „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Те дали са прости или не, но му се вързаха на приказките, а после си увиснаха с обещанията. А Борисов на сухо не е останал.

Зад фасадата на КТБ наднича Доган. При Борисов пък тази банка се напълни с държавни пари. Тоест удвоиха се. И когато се вдигна шум защо ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване