06/16/14 08:11
(http://www.klassa.bg/)

Седемте най-често срещани причини за главоболие

 Някои от вас може да се изненадат, че съществуват десетки причини за неприятното главоболие. Ако при едни умората може да предизвика или да влоши това състояние, то при други причината може да се крие в употребата на определени храни или напитки.

Познаването на причините позволява на човек да планира и да намали вероятността от бъдещо главоболие.

Ето седемте най-често срещани причини за главоболие:

1. Времето

Времето всъщност е най-често срещаната причина за главоболие. Не всякакъв вид време обаче води до проблеми. Когато става горещо, промяната във влажността и налягането може да доведе до промяна в отделянето на химически вещества в мозъка, което причинява главоболие.
И макар че не е възможно да се промени времето, напълно възможно е да се предвиди пристъпа и да имате под ръка обезболяващо лекарство.

2. Стрес

Около две трети от хората с главоболие обвиняват стреса за пристъпите. Главоболието обаче често възниква след периода на стрес. Това е така, защото нивото на хормоните, които препускат из тялото и му помагат да се справи със стреса, изведнъж спадат, което води до разширяване и свиване на кръвоносните съдове, и до главоболие.

Стресът може да причини и напрежение в мускулите на врата или раменете, или в мускулите на скалпа. Това на свой ред може да повлияе на позата ви и да задълбочи симптомите, ако седите продължително пред компютър или извършвате фина дейност с ръце. Ако изкривявате главата си при четене, това също може да напрегне мускулите на скалпа. Всяко от тези неща може да доведе до тензионно главоболие, свързано със стрес.

За да се опитате да предотвратите това, опитайте се да намерите нови начини за контрол на стреса – техники за отпускане като упражнения за дишане или йога.

3. Хормони

Ако сте жена, за вас няма да е нещо ново, че хормоните са следващата важна причина за главоболието, по-специално хормоните, които се активират при менструация. Възможно е да установите, че главоболието е по-често и по-силно в дните около менструалния ви цикъл. Това е така, защото нивото на един от главните женски хормони, естроген, намалява по времето на Вашата менструация, и предизвиква главоболие.

Няма да можете да промените нормалния си менструален цикъл, без преди това да говорите с Вашия лекар, но ако главоболието е силно, може би трябва да го направите, тъй като той може да предпише лекарства, които да помогнат.

4. Диетата

Диетата може да играе огромна роля за общото здравословно състояние и благополучие – а може да бъде важна и за предизвикване на главоболие. Обичайните храни, които могат да бъдат причина, включват сирене (особено зрели сирена), шоколад, цитрусови плодове, консервирани меса, ядки, лук, солени храни и веществото мононатриев глутамат, използвано като добавка в храните. Дори сладоледът може да причини главоболие у някои хора, но за щастие то продължава само няколко минути.

Опитайте се да премахнете или намалите храните, които предизвикват проблема, и това следва да намали или честотата на главоболие.

5. Прием на определени течности

Прекомерното пиене на някои течности като чай, кафе или алкохол, може да предизвика главоболие. Опитайте се да намалите количеството алкохол или кафе, приемани през деня, и пийте много вода. Обезводняването е друг ключов фактор за много случаи на главоболие.

6. Пропускане на хранене

Пропускането на хранене е още една причина. Това е така, защото може да доведе до ниско ниво на кръвната захар, което може да причини главоболие. Приемането на много захар също може да предизвика пристъп, тъй като води до бързо увеличаване на нивото на кръвната захар и след това бързо спадане. Вместо това се хранете редовно и здравословно, което ще Ви помогне да избегнете причините за главоболие. 

7. Недоспиване

Недоспиването също може да е причина за главоболие. Опитайте да спазвате добър режим на сън: лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден, включително и през почивните дни. Ако не става дума за хронично недоспиване, болката може да бъде облекчена от кофеин в комбинация с парацетамол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване