06/17/14 04:51
(http://pik.bg)

Абитуриентка на годината - Деси Чушева от гр. Рила

Абитуриентка на годината - Деси Чушева от гр. Рила

Тя е от малкото градче Рила, в подножието на едноименната планина, играе народни танци, модерен балет, слуша рок, а когато чете Селинджър, си пуска класика. Обича математиката, рисува и това автоматично я прави кандидат-студентка по архитектура.

Кое е това момиче?

Деси Чушева - абитуриентка на 2014, според “лайкванията” в социалната мрежа Фейсбук.

Малко след като споделя снимките от бала си в своя профил, снимката на Деси започва да бъде споделяна стотици пъти. Само за ден няколко хиляди души я харесват и...

... На следващата сутрин в спалнята  влиза мама Детелина и казва: “Добро утро на абитуриентката на годината”. Деси дори не знае какво се случва. В света на социалните мрежи понякога нямаш власт над събитията. Мнозина пишат прекрасни коментари, но тя така си остава и непозната за нейните фенове.
Къщата, в която живее Деси Чушева, е в покрайнините на градчето, близо до стадиона. Домът е уютен, подреден. От терасата може да се видят планините чак до македонската граница, пише "Труд". В момента тя активно рисува, за да бъде подготвена за кандидатстудентските изпити. Мечтае да стане архитект. Художествените  заложби карат нейните приятели и съученици да са подготвени за всякакви изненади... като абитуриентския бал.

Както можете да видите от снимките с червената рокля, нейният... винтидж е вдъхновен от ретрото и фолка, пречупен през собствените  виждания за живота - невинност и провокация, ретро и фолк.

“Знаех, че роклята трябва да е къса. За червения цвят изобщо никога не е имало колебание. Най-важното беше, че исках да има истински пафти”, разказва Деси. С вродения си инстинкт на художник, момичето вплита цялата българска история в една рокля. Макар името да е персийско, пафти се носят в България от времето на Борис и Симеон Велики. Те отмират в началото на XX век с навлизането на новата градска култура у нас - символично присъствие на прическата, която Деси е избрала. Провокацията на абитуриентка номер едно у нас идва с елегантната декларация: свобода. По традиция пафтите са дарявани само на сватби и само на омъжени жени. Девойките се украсявали с мъниста.

Първоначално майка  предложила да ги избродира, за да се маркира наличието им, но Деси настоявала за истински. Така намират и ателието, което ги изработва. В същия стил са и аксесоарите към тоалета. Деси Чушева е представителна извадка на ново поколение, за което можем само да мечтаем. Тя не желае да напусне България. Иска да създава красиви сгради тук. Иска да работи, докато следва, за да може да помага на себе си, но и на родителите си. Иска да стане много добра в професията си, но не на всяка цена, защото “иска да създаде красив дом и хубаво семейство, но да има много време за него”.

Славата на абитуриент на годината е ласкателство, но нищо повече за Деси. Била е щастлива, когато е получила стотици поздравления, доброжелателни коментари и покани за приятелство. И това е. Другото тепърва предстои. Надявам се: студентка на годината, архитект на годината... Заслужава го.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване