06/17/14 07:42
(http://pik.bg)

Новите правила за заемите не ги направиха по-евтини

Новите правила за заемите не ги направиха по-евтини

След 23 юли новите правила за ипотечните кредити влизат в сила, но някои банки вече предлагат продукти без такси за усвояване, за годишно обслужване и за предсрочно погасяване. Това е станало още през май, съобщиха вчера от консултантската компания "Кредит център".

При четири от банките има леко увеличение на лихвата в сравнение с аналогични продукти досега, но общата цена на кредита се запазва. С промените в Закона за потребителския кредит банките бяха задължени да предлагат и заеми, при които продажбата на ипотекирания имот е достатъчна за погасяване на целия кредит. Такива продукти обаче все още няма на пазара. Фирмите за бързи кредити не бързат да въвеждат новите правила. Промените в закона ги задължиха да сложат таван на годишното оскъпяване малко над 50%.

Такива продукти обаче все още няма. Според изпълнителния директор на “Кредит център” Тихомир Тошев е твърде вероятно в този род продукти да се появят редица уловки за клиентите, тъй като промените бяха направени набързо и в закона са отворени доста "вратички". При изтеглените през май ипотечни кредити отново преобладаващата валута е левът, само една четвърт от заемите са в евро. В столицата евровите ипотечни кредити са 36% от общия брой.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване