06/17/14 11:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Чуждестранните инвестиции продължават да се свиват


Обемът на чуждестранните инвестиции у нас продължава да се свива, показват данните на БНБ към края на април. През първите четири месеца на годината са привлечени 218.5 млн. евро, което се равнява на 0.5% от БВП.

Свиването е с 86.6 млн. евро спрямо януари - април 2013 г., когато общият им обем е бил 305.1 млн. евро, или 0.8% от БВП, съобщава "Капитал daily".

Тези данни обаче са предварителни и подлежат на корекция, която в повечето случаи е в посока нагоре.

От началото на годината вложенията на чуждестранните компании в страната трайно намаляват, а някои от големите играчи се изтеглят от местния пазар. Заради сваления  петък от Standard and Poor's кредитен рейтинг на България до BBB- вероятно негативната тенденция ще се запази.

Най-голямо е намалението на инвестициите в дялов капитал, които се приемат и за израз на по-сериозни, дългосрочни инвестиционни намерения от страна на чуждестранните компании. Обяснението е, че излизането от инвестиция в собственост в местен бизнес е много по-времеемко, отколкото изтеглянето на средства, които са били предоставени на дъщерните компании в страната под формата на вътрешнофирмени заеми.

Така от началото на 2014 г. обемът на външните инвестиции в дялов капитал е едва 33.1 млн. евро, като сравнението с неревизираните данни за година по-рано показва спад с 260.7 млн. евро.

Данните само за април показват повишаване в обема на инвестициите. За месеца в страната са влезли 106.6 млн. евро в сравнение с 43.1 млн. евро, отчетени по предварителни данни миналата година. Окончателната стойност на вложенията за април 2013 г. пък дори е отрицателна (-67.8 млн. евро), което прави повишението още по-голямо.

Вложенията в дялов капитал обаче намаляват, като през април дори са с отрицателен знак – за месеца от страната са били изтеглени средства в общ обем от 9.3 млн. евро, а свиването спрямо година по-рано по неревизирани данни е 50.4 млн. евро.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване