06/18/14 10:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов обяви война на управляващите и се закани: "реваншизъм до дупка"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че толерантността му към управляващите е изчерпана и им обявява война. След като демонстративно напусна пленарната зала в знак на несъгласие с БСП и ДПС, че днес трябва да бъде обсъдено ветото върху новия закон за МВР, Борисов каза, че двете партии и "Атака" са се отметнали от приетите договорки на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за приоритетите на парламента до разпускането му.

По-рано тази сутрин при обсъждането на седмичната програма на парламента Борисов предложи да отпадне разглеждането на промените в Наказателния кодекс, свързани с давността на дела по престъпления от комунистическия режим, които се подкрепят от ДПС. Гласуването влезе в дневния ред по искане на ГЕРБ и с гласовете на ДПС. В замяна Борисов поиска управляващите да се откажат от обсъждането на ветото на закона за МВР, което те направиха по-късно.

"Предложих най-толерантните неща от трибуната на парламента. Те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера. Те редактираха целия този ден заедно с Мишо Миков", заяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти в парламента. Според него гласуването на ветото е в противоречие с уговорката първо да бъдат приети приоритетите на законодателната и изпълнителната власт. Това обаче щяло да стане във вторник, когато лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан са свободни. Станишев в момента е в Брюксел.

"Цялата толерантност, която проявих... Оттук нататък – война", обяви Борисов. "Те не заслужават толерантност – реваншизъм до дупка", закани се той и демонстративно скъса лист, който по-рано сочеше, докато говореше за споразумението от Консултативния съвет за национална сигурност. И заяви, че партията му ще се бори "дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, прието от този парламент, да бъде съборено. Те се подиграха с мен."

На БСП, на ДПС и на "Атака" вяра не може да се има, продължи Борисов. И настоя управляващите да се извинят публично за направеното днес. "Видяхте, вчера пръв осъдих, че им изгориха знамето. И съм два пъти пръв за една година! И проявявам цялата толерантност", каза още той.

След изказването му в пленарната зала по предложение на БСП разискванията по ветото в крайна сметка бяха отложени. От "Атака" поискаха почивка, за да могат БСП, ДПС и ГЕРБ "да се разберат". В почивката депутатите от БСП се събраха на заседание на парламентарната си група.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване