06/18/14 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Българите приемат едва 12 % от препоръчителната доза полезни мазнини

 Една диета не може да се нарича балансирана без прием на мазнини. Това е важен факт, който много хора знаят и спазват, но най-важното правило за истински здравословен хранителен режим е балансираното съотношение между добри и лоши мазнини.  Повечето хора не включват достатъчно добри мазнини в менюто си. Това е заключението от изследване, събрало данни от 40 държави и публикувано в края на 2013 г.

В 29 от общо 40 проучени държави, консумацията на наситени и транс мазнини (лошите мазнини, които повишават нивото на холестерола) е по-висока от препоръчителната. Същото изследване показва, че в половината от тези 40 страни, консумацията на добри мазнини (т.нар. поли-ненаситени мастни киселини,  които спомагат за поддържане на нормално ниво на холестерола) е по-малка, отколкото би трябвало да бъде за здрав възрастен човек. Според проучването, България е една от страните, в които приемът на добри мазнини е най-нисък – само 12 % от препоръчителната доза, заедно с Унгария – 9 % и Русия – 19%.

Мазнините трябва да представляват 30 енергийни % от нашата храна и две трети от тях трябва да бъдат добри мазнини.  Важно е добрите мазнини,  най-вече есенциалните, да са част от всекидневното ни меню„ – каза доц. д-р Даниела Попова, специлист по хранене и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

Есенциалните мазнини като Омега 3 и 6 играят много важна роля в нашата диета, защото се борят срещу лошия холестерол и сърдечно-съдовите заболявания. Международни здравни организации препоръчват замяната на наситени и транс мазнини  с Омега 3 и 6 мастни киселини.  „Ако препоръчителната доза Омега 6 се набавя сравнително лесно, чрез използването на слънчогледово олио в приготвянето на храната, ситуацията с Омега 3 е по-различна – храните, съдържащи Омега 3 не са често срещани в нашата всекидневна диета. Добро количество Омега 3 може да бъде открито в някои растителни масла (рапично олио, ленено масло), новото поколение маргарини (базирани на растителни масла), семена, ядки и мазни риби“ – добави доц. Попова.

 

Допълнителна информация: Добрите мазнини могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето, когато заместват консумацията на лошите мазнини. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини се наричат така, защото 

подпомагат растежа и обновяването на клетките, доброто състояние на сърцето и артериите, и нормалната мозъчна и психична дейност.

Приемането на храна, богата на наситени (лоши) мазнини вместо храна, богата на полезни мазнини, увеличава нивото на лошия холестерол в кръвта. Високите нива на лош холестерол увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Може да различите добрите от лошите мазнини с „правилото на палеца”: добрите мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин); лошите мазнини са често твърди на хладилна температура (например сланина и масло).


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване