06/18/14 20:05
(http://pik.bg)

България скочи с 4 места в индекса за мир в света

България скочи с 4 места в индекса за мир в света

България е на 32-о място в света според Глобалния индекс на мира. Това е скок с 4 места за страната ни спрямо миналогодишната класация, в която сме били на 36-о място. Общият индекс на насилие в България е 1,64 при максимален 5, пише "24 часа".

Това показва докладът на Института за икономика и мир за 2014 г.

Исландия, Дания и Австрия са трите “най-мирни страни” в света. В топ 10 са и Нова Зеландия, Швейцария, Финландия, Канада, Япония, Белгия и Норвегия.

Сирия е най-размирната страна в света. Тя е на последното 162-о място и е изместила от него Афганистан. Ирак е на 159-о място. Класацията е изготвена преди избухването на последния конфликт в страната.

Кризата в Украйна изпраща страната на 142-о място. Русия, анексирала Крим, пък е 152-а, само едно място пред Северна Корея.

За съставянето на класацията се вземат предвид 22 критерия, сред които степента на престъпност, отношенията със съседите, терористичните атаки, броят на самоубийствата и др.

Борбата с насилието по света през последната година е струвала на държавите общо $ 9,8 трилиона долара. Тази сума се равнява на 11,3% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

България е трета по мир на Балканите. Пред нас са само Словения, която е 14-а, и Хърватия, заемаща 27-о място. Македония е на 88-о място, Черна гора е 55-а, а Босна и Херцеговина - на 61-о място. Сърбия е 52-а, а Гърция - 86-а. Албания е 65-а. Едно място пред нея е Косово. Румънците са на 35-о място, а Турция е най-назад - 128-а.

България е на доста по-предна позиция от САЩ. Американците заемат 101-о място. То се дължи на бомбите на Бостънския маратон м.г., честите стрелби във военните бази и училищата и самоубийствата в страната.

Етническото напрежение във Франция отрежда на страната 48-о място в класацията. Едно пред нея е Англия заради проблеми с футболните хулигани.

Германия е 17-а, а след нея е Португалия. Съседката ѝ Испания е 26-а. Италия е 34-а, на две позиции след България.

Южен Судан има най-голямо пропадане в класацията в сравнение с миналата година, когато е била на 16-о място. Сега е на 160-о.

В 111 страни по света насилието намалява, докато в 51 се увеличава. Европа е най-мирният регион за миналата година. 14 от 20-те “най-спокойни” страни се намират на Стария континент.

500 милиона души по света са граждани на страни, в които има риск за живота им, а 200 милиона живеят под прага на бедността, твърдят експертите.

Докладът посочва страни, където през следващите две години е най-вероятно да избухнат безредици и насилие - Замбия, Хаити, Аржентина, Чад, Босна и Херцеговина, Непал, Бурунди, Либерия, Грузия и Катар.

“Трайният мир е гаранция за икономическото и социално развитие”, казва Стив Килелиа, един от директорите в института. Той обяснява, че международните сблъсъци са станали все по-рядко явление. Това обаче не се отнасяло за вътрешнодържавните конфликти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване