06/18/14 09:05
(http://pik.bg)

Внимание! Мълнии ни удрят през парното

Внимание! Мълнии ни удрят през парното

Мълниите могат да убият човек, ако по време на буря той стои облегнат на парното. Особено застрашени са жителите на панелните блокове. В 95% от тях понастоящем няма работещи гръмоотводи, съобщи за „Телеграф” специалистът по мълниезащита Христомир Иванов.

40 жилища в Карлово – апартаменти и къщи, бяха поразени от тройна мълния, ударила три квартала в понеделник вечер. Унищожени са десетки уреди – телевизори, компютри, рутери и хладилници.

Пострадалите стартираха подписка до EVN, с която настояват дружеството да оцени и изплати щетите им. Според тях една от причините за аварията е в електропреносната мрежа и наличието висящи кабели. В района няма гръмоотводи на жилищните сгради.

Подобна опасност виси и над повечето панелни блокове в страната. Причината е, че те са правени много отдавна. При построяването им е сложена мълниезащита, но в повечето случаи тя е махната, когато е правен ремонт на покрива.

Според Наредбата за мълниезащита ако след удар се стигне до фатален край за човек, отговорност носят и домоуправителите на блоковете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване