06/18/14 07:57
(http://www.klassa.bg/)

Изборите ще са в периода 28 септември и 12 октомври

 Предсрочните парламентарни избори ще се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 г. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

След края на продължилото над 4 часа заседание държавният глава представи пред медиите становището и предложенията на участниците в съвета относно актуалната политическата обстановка в страната.
"Консултативният съвет обсъди актуалната политическа обстановка в страната и като отчитат, че европейските избори не зададоха ясна алтернатива се обединиха за необходимостта за плавен преход и за нуждата от провеждане на политически консултации за предсрочни парламентарни избори, които да се проведат в периода от 28 септември до 12 октомври 2014 година", съобщи Плевнелиев.

Политическите лидери са се разбрали да проведат консултации за определяне на приоритетни задачи, които правителството и Народното събрание да изпълнят до края на мандата си. 
"Парламентарно представените политически сили, членове на КСНС, отчитат, че изборите за ЕП не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството, се обединиха още за постигане на съгласие за определяне на приоритетни задачи на парламента и изпълнителната власт", посочи държавният глава.

Освен това, ще бъдат проведени консултации за определяне на правила за избор на новия български еврокомисар, както и за ускоряване процеса по финализирането на споразумението за сътрудничество с ЕС, което е от ключово значение за европесйките средства, кото ще бъдат отпуснати на страната ни през новия програмен период 2014-2020 година.

Лидерите са се договорили още за задаване на гаранции за честни и свободни избори.

В 2-минутното си изказване Плевнелиев благодари на членовете на КСНС за коректния и добронамерен дебат, който са провели днес. Вярвам, че взетото решение днес е важна стъпка за стабилност и ясна перспектива пред държавата, заключи държавният глава. 

"Необходимо е достатъчно време за подготовка на изборите, за да не поставим под съмнение тяхната легитимност и резултати. Датата на изборите би следвало да зависи не от тънки политически сметки, а от интереса на гражданите. Основната ни задача е да успокоим нацията", е казал Плевнелиев пред членовете на КСНС, цитиран от пресцентъра си.

 

Освиркаха Орешарски

При излизането си от сградата на президентството министър-председателят Пламен Орешарски и министрите бяха освиркани от протестиращите. Представителите на кабинета се насочиха към сградата на Министерски съвет през подлеза, а протестиращите се опитаха да ги пресрещнат на изхода от другата страна, но не успяха заради поставените там метални заграждения.

След това гражданите се опитаха да блокират движението на пл. „Кн. Александър I”, но не успяха отново. Те скандираха оставка и свиреха със свирки.

Докато лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров даваше изявления пред медиите, симпатизантите на партията обкръжиха пространството през Президентството и скандираха „Атака победа”.

"Продължавам да настоявам, че могат и на 27 юли да се проведат изборите, но останалите политическите сили не го приемат това" заяви Сидеров. Той уточни, че изборите отиват в края на септември и началото на октомври в една от трите дати – 28 септември, 5 октомври или 12 октомври.

 


ЛИНК: Цялото изявление на президента Росен Плевнелиев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност


     

Реакциите

Бойко Борисов:
Избори през юли бяха инат и екзотика

"Оставката – би трябвало да се почне отзад напред от 28 септември – 12 октомври една от трите дати, която се приеме след консултации в парламента". Трябва да се тръгне със служебно правителство, защото всички се съгласиха, че юли е било на инат и екзотика". Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

На въпрос дали са взели средствата на държавните фирми, Борисов отговори така: „Взели са им ги, защото ги няма парите. Няма за пенсии, няма за заплати”. 

Вече имаме нова хипотеза за референдума. Ако примерно днес се гласува референдум, той до три месеца да се проведе. Това означава да се проведе до 17 септември. Договорили сме се за другите избори – да са от 28 септември до 12 октомври. Това означава, че ако днес се вземе това решение, трябва да похарчат още 30 милиона в рамките на 2-3 седмици. Дотук ни доведе този кабинет и този парламент. Всяко нещо, което се предлага, е капан”, каза още Борисов.


Лютви Местан:
Доволен съм, политическият разум надделя

Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като необходимост от плавен преход към политическа стабилност.
Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента, след днешното заседание на КСНС при президента.

Той коментира, че е особено доволен, че в становището на КСНС се съдържали 2 признания, еднакво верни - "че евровотът, както не прелегитимира кабинета "Орешарски" с нов кредит на доверие, за да е възможно той да премине от стратегия на оцеляване - към ефективно управление със силни реформи, така и се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива". При това положение решение за провеждане на предсрочни избори не е израз на признание за провал, а е израз на една друга степен на политическа зрялост и отговорност пред публичния интерес, заяви лидерът на ДПС.

"Сега, в началото на следващата седмица, остава да определим срочната дата – 28 септември, 5 или 12 октомври. За нас са отворени и трите опции”, посочи Местан.
Местан допълни, че коментарите са излишни при положение, че е постигнато съгласие за окончателно становище. „Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъде уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие”, каза още Лютви Местан.


Сергей Станишев:
Няма да има празен ден без правителство

Оставката на правителството е функция на политическите консултации, които предстоят, но няма да има празен ден без правителство, заяви на брифинг в НС лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев веднага добави,че не е и добра практика правителство в оставка да работи дълго време. Според него днес на Консултативния съвет по национална сигурност, становището и декларацията на президента излизали извън пълномощията на президентската институция. Станишев каза,че много теми ще бъдат обект на политическите консултации, защото сами по себе си предсрочните избори не решават всичко. В тези консултации, които инициираме, ще питаме кое е полезно за страната. Той призна,че евроизборите не са дали шанс на правителството на Орешарски да продължи напред уверено, но те не са задали и ясна алтернатива. Ние се съгласихме на КС, че е необходим плавен преход към политическа стабилност, посочи Станишев.

Съгласихме се на КСНС предсрочните избори да бъдат в периода 28 септември-12 октомври, каза той. Според Станишев за български еврокомисар трябва да се търси силна фигура, която да получи шанс да представлява страната ни в ЕК.

На въпрос какво е отношението му към конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски лидерът на БСП и ПЕС заяви, че следи развитието му по медиите. Всякакви такива действия не помагат на стабилността на страната, бе категоричен той.



Кристиан Вигенин: 

България има нужда от компетентност и стабилност

"Парламентарни избори между 28 септември и 12 октомври. България има нужда от компетентност. Но също толкова и от стабилност. Нека гражданите този път към компетентността да добавят и стабилност на управлението. Успех!", написа в профила си във Фейсбук външният министър Кристиан Вигенин.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване