06/18/14 07:46
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът готов с план за рестарт на индустрията

 Стратегията на правителството за реиндустриализация на страната  ще бъде обявена в сряда, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева . Един от десетте пакета мерки в нея се отнася до ангажимента на държавата към индустриалната инфраструктура. В стратегията се предвижда 150 млн. лева от публичната инвестиционна програма да се отделят за нея, като най-вече ще се инвестират в пътища. Очаква се парите да стигнат за

 

ремонт и ново строителство за около 350 км отсечки

 

В стратегията се предвижда още чрез своеобразна форма на публично-частно партньорство бизнесът и държавата да си поделят разходите за изграждането на индустриална инфраструктура. Бобева посочи като пример за подобен проект този с големите заводи в Девня за ремонт на пътища, който в момента се изпълнява. Тя допълни, че в програмата за реиндустриализация не се предвиждат данъчни облекчения за частните инвеститори. И допълни, че в програмата има обща мярка, която предвижда за приоритетни проекти в региони с много слабо икономическо развитие да могат да се предвидят подобни мерки.

 

Освен това таксата за обжалване на обществени поръчки ще бъде обвързана със стойността им, съобщи още  Даниела Бобева. В момента ставката, която се плаща, е фиксирана сума, която варира приблизително между 600 и 850 лв., като една от възможностите е занапред тя да се определя като процент от стойността на поръчката, за която се наддава. Промяната ще стане със законодателни изменения. Предвижда се решението да бъде гласувано следващата седмица на редовно заседание на Министерския съвет, заяви още Бобева. Целта е с промяната да се ограничат безсмислените и дълги обжалвания, заради които се бави изпълнението на много проекти. Вицепремиерът информира още, че до месец ще бъде готов правилникът за приложение на закона за обществените поръчки (ЗОП). Сред нововъведенията за бизнеса е и задължителното

 

качване на договорите и анексите в интернет

 

Освен това се предвижда при реализацията на големи обекти задължително да бъдат включвани външни експерти, както и лотарийно да се определят специалисти, които подготвят и оценяват търговете. Очаква се когато се прави жребият, той да е ограничен по територия, така че да не се налага специалист от Силистра да участва в процедура в Петрич.

 

Относно електронните поръчки Бобева съобщи, че скоро няма да има такива за услугите и строителството. И поясни, че в момента по такива се работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Очаква се в кратки срокове електронни търгове да има за лекарства и стоки.

Данов: Трябва да е поне 30% от цената

 
Поне 25-30% е нормално да е таксата за обжалване на търг. Това коментира арх. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране. Според него ще има хора, които ще кажат, че това са много пари, но когато един човек смята, че са го ощетили, той ще намери начин да осигури тези пари. По думите му таксата е залог, като би трябвало ако спечели, тя да му се връща. „В момента държавата губи средства, защото поръчката не се изпълнява“, категоричен е Данов. И допълва, че има професия „обжалване на обществени поръчки”.

 

„Има хора, които купуват документи, участват в търга и след това обжалват. Като целта им е да рекетират тези, които са спечелили поръчката, искайки пари, за да си оттеглят жалбата“, обяснява още министърът. Министърът твърди, че трябва да отпадне тази професия. Според него много важно е да се намали броят на обжалванията, но по-важно е да се жали, когато има основание за това.

 

Почти всички поръчки около 90-95% се жалят, а времето, което отнема една жалба, е минимум 2-3 месеца. „Това понякога е фатално”, зави още Данов.





Строителната камара: Типови договори ще решат проблема
Необоснованите обжалвания са много сериозен проблем, защото спират проектите и не могат да се усвоят парите. Това заяви инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България (КСБ). Според него има възможност процедурите да бъдат направени така, че да не могат да се обжалват без причина, т.е. да няма вратички. Той счита, че това може да стане например с типови поръчки, които трудно може да се обжалват.

 

Той посочи, че не е ясно до колко обвързването на таксата със стойността на поръчката е свързано с европейските директиви за равноправен достъп до правосъдие.

 

„Защото с тази цел таксите бяха премахнати преди години и след това бяха върнати”, посочи още специалистът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване