06/18/14 06:11
(http://e-vestnik.bg/)

Кралят на килимите дърпа килимчето изпод краката на “Мюсюлманско братство”

Ройтерс

На луксозна вечеря в Кайро по случай посещението на британски политици един от най-големите бизнесмени в Египет сервира на гостите си морски дарове, шоколадови сладкиши и изпълнено с насилие видео, представящо “Мюсюлмански братя” като брутална заплаха за обществото.

Мохамед Фарид Хамис, влиятелен килимен магнат, който има връзки с новия президент Абдел Фатах ас Сиси, използва неделната вечеря, за да представи опасността, която държавните власти смятат, че организацията “Мюсюлмански братя” представлява за Египет. Движението за кратко дойде на власт с избори, преди да бъде свалено и почти всичките му лидери да бъдат вкарани в затвора миналата година.

Във филма, озвучен с драматична музика, са събрани кадри на Мохамед Морси, който произхожда от Братята, клипове на въоръжени бойци джихадисти и снимки от ислямистки атаки.

Сърцераздирателната презентация пред британските посетители беше по лична покана от Хамис, но съвпада с усилията на Кайро да успокои бурната международна реакция, предизвикана от бруталните репресии срещу Братята след падането на Морси. Стотици поддръжници на движението бяха убити, хиляди - арестувани, стотици от които бяха осъдени на смърт.

Въпреки че почти съществуващото от почти век движение “Мюсюлмански братя” се отказа от насилието преди десетилетия и отрече да има връзка с неотдавнашните актове на насилие от ислямистки активисти в Египет, то бе забранено и обявено за терористична организация в Египет и Саудитска Арабия.

“Решихме да направим този кратък филм, който ви показва истината за това какво се случва в моята страна”, каза Хамис пред британските политици, които преди това се срещнаха с президента Ас Сиси, бивш началник на армията, свалил от власт Морси миналия юли.

Моментът, когато бе отправена поканата към парламентаристите, не е случаен - Великобритания преразглежда дейността на “Мюсюлмански братя” и евентуалните му връзки с актове на насилие. На въпрос защо приема британските политици за втори път в рамките на шест месеца, Хамис потвърди, че интересът на Лондон към “Мюсюлмански братя” е факторът, стоящ зад неговото гостоприемство. “Великобритания е важна за оформянето на международните оценки и мнения. “Мюсюлмански братя” се концентрират във Великобритания. Международната им организация е базирана в Лондон”, заяви той за Ройтерс по време на вечерята.

Преди да опитат първото блюдо, политиците гледаха как екстремисти държат отрязана глава, църкви, обхванати от пламъци, и серия от убийства, извършени от ислямисти. Нито един от гостите не направи коментари по филма в своите изказвания.

Въпреки че за много от тези атаки отговорност поеха групи, различни от “Мюсюлмански братя”, филмът ги свърза с групата. След пропъждането им от президентския дворец в Египет, основната медия на движението действа от двуетажен апартамент над изоставена дюнерджийница в северозападната част на Лондон. КИЛИМЕНА ИМПЕРИЯ

Хамис, един от най-богатите хора в Египет и някогашен член на парламента по времето на бившия президент Хосни Мубарак, е създател и председател на компанията “Ориенталски тъкачи”, която се самообявява за най-големия производител на фабрично изработени килими в света. Политическото му влияние му позволи да уреди срещи на британската делегация с голям брой високопоставени обществени фигури, сред които Ас Сиси, който свали от власт Морси след масови протести и който бе избран за президент миналия месец.

Ас Сиси заяви, че египтяните са отхвърлили Братята и подчерта колко е важно правата и свободите да бъдат балансирани с грижи за сигурността, когато се срещна с британската делегация през уикенда, съобщиха от неговия офис.

“Мюсюлмански братя” заявиха, че открито ще се ангажират с проучването на британските политици въпреки опасенията, че британският ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване