06/18/14 06:12
(http://e-vestnik.bg/)

Крахът на историческото приятелство - защо Черна гора се страхува от Русия

Карта на Черна гора и Сърбия.

Ако през септември Черна гора не получи покана за членство в НАТО, тя ще затъне в големи проблеми и неизвестност. Ще остане напълно незащитена от руските политически, военни и икономически апетити и в Средиземноморието много лесно би могъл да се повтори украинският сценарий.

НАТО е най-големият гарант за черногорската независимост и с членството си в международната военно-политическа организация Черна гора окончателно ще реши въпроса за своята държавност. Без НАТО тя може да стане лесна плячка за “големия брат”, а е заплашена и от сериозна опасност от задълбочаване на вътрешните деления, загрижено обясняваше тези дни в туристическия център в Бечичи Драган Пурко Иваничевич, един от основателите на новата политическа партия Черногорски демократичен съюз с либерално-демократична ориентация.

Такова враждебно отношение към Русия, което се подкрепя от мнозинството черногорци, може да изненада само онези, които не са запознати с най-новите събития в Черна гора. Русия отдавна вече не крие недоволството и загрижеността си от решението на политическото ръководство на Черна гора, че интеграцията в ЕС и НАТО са най-важната стратегическа цел на тази държава.

Историческото съюзничество между Подгорица и Москва, което датира от 1878 г., когато Русия започна да подпомага финансово Черна гора, да строи църкви, военни обекти, болници и институти, окончателно се пропука тази пролет, когато на руските военни кораби им бе забранено влизането в пристанище Бар.

И докато руснаците още не се бяха отърсили от този удар, последва нов, още по-голям шок. Черна гора бе сред първите, които подкрепиха санкциите, въведени от ЕС и САЩ срещу Русия.

В хода на разговорите с американския вицепрезидент Джо Байдън във Вашингтон президентът Мило Джуканович отново поиска от САЩ подкрепа за по-бързото приемане на Черна гора в НАТО и изтъкна, че тя въвежда санкции срещу Русия съгласно задълженията си към партньорите от ЕС и САЩ.

Това бе прекалено за крайно търпеливата дотогава Москва и руското външно министерство веднага издаде съобщение, в което осъди “враждебните изявления на Мило Джуканович от посещението във Вашингтон”. Москва предупреди също, че такова поведение на черногорския президент предизвиква дълбоко разочарование.

След което директорът на Института за стратегически изследвания Леонид Решетников разкри, че официална Москва е отхвърлила предложението на Джуканович да се срещне с президента Владимир Путин, а кулминацията на конфликта бе достигната по време на речта на руския посланик в Сърбия Александър Чепурин в белградската Академия за сигурност и дипломация. Той отговори необичайно рязко на въпроса може ли Русия да спре членството на Черна гора в НАТО.

“Това е като мода. Най-напред някой го прави съзнателно, а после се появяват мнозина, които тичат след него, надявайки се да получат банан”, заяви Чепурин, като добави, че “както навсякъде, и в политиката съществуват маймуни”.

Това изявление потресе Подгорица, която осъди подобно изстъпление и предупреди, че то “противоречи напълно на стандартите за уважение и приличие в дипломатическата и международната комуникация”.

В белградския в. “Политика” се изказа сръбският военен коментатор Мирослав Лазански, който не скри смайването си, както изтъкна, от надменния и почти враждебен отговор на Черна гора, който бил против традиционното гостолюбие на черногорския народ. “Нима трябва да бъдат по-големи католици от папата? Съзнават ли черногорските управници, че в момента, когато се доближат до членство в НАТО, тяхната потребителска стойност се губи?”

Проправителственият вестник “Росийская газета” под заглавие “Начумереното лице на Черна гора” предупреди Подгорица, че руските граждани са вложили в тази държава над два милиарда ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване