06/18/14 06:18
(http://e-vestnik.bg/)

Нов южен фронт застрашава Русия

Росбалт

Военните действия в Украйна накараха Русия съвсем да забрави за Ирак. И даже за Афганистан, в който само преди година експерти по сигурността виждаха кажи-речи основната заплаха за световната стабилност. Оста Багдад-Кабул обаче бе разтърсена от същинско геополитическо земетресение - и в центъра му попадна Иран.

В руския сектор от интернета се въртят кадри от американските бомбардировки над Ирак през войната срещу Саддам Хюсеин, представяни за клипове, заснети в Югоизточна Украйна. Междувременно бойци на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) все по-често вършат насилие, пораждайки все нови видеозаписи.

Едва за седмици почти неизвестната доскоро извън страната сунитска групировка превзе големите иракски градове Мосул и Тикрит. Шиитите - религиозно мнозинство, се превръщат в бежанци. Американците заявяват, че са изненадани от станалото, и предлагат закъсняла помощ. Въоръжените пък бодро се готвят да щурмуват столицата - Багдад. Всичко това много напомня историята на талибанското движение, чиято поява в Афганистан също стресна аналитиците в чужбина.

Същевременно се очертава рязко изостряне на ситуацията в Афганистан, откъдето се изтеглят войските на НАТО, наред с американците. През уикенда там приключи вторият тур от президентските избори. Кампанията остана почти незабелязана в Русия; печатът на практика не помества прогнозни резултати.

Също като Ирак обаче и тази страна може да се разцепи. Ще припомним, че до втори тур стигнаха бившият външен министър Абдула Абдула и бившият министър на финансите Ашраф Гани. След вота всеки от тях заяви, че води в надпреварата. И двата варианта са напълно вероятни, като знаем, че победителят в първия тур Абдула го спечели едва с малко над 30 на сто.

Според наблюдатели в Афганистан днес е такъв бардак, че по-рано от 2 юли не се очакват дори предварителни резултати от вота. Официалните пък може да бъдат обявени чак на 22 юли. През това време в страната, бездруго раздирана от гражданската война между “светската власт”, призната от световната общност, и талибаните, нищо чудно да избухне нов мащабен конфликт.

Този път между симпатизантите на двамата кандидат-президенти. Това поражда риска сегашните де юре управници на Афганистан изцяло да изгубят контрола и над малката територия, където господстват, и в крайна сметка талибаните да си върнат властта. Дори да влязат триумфално в Кабул, където и днес организират атентати - твърде редовно и без притеснение.

В Ирак естествено нещата вървят къде по-зле. Страната и преди бе разделена: имаше шиитски, сунитски анклави и фактически отделен Кюрдистан. Сега обаче статуквото от периода след свалянето на Саддам е вече минало. Сунитите от ИДИЛ напредват към Багдад, превземат Мосул и Тикрит (където впрочем също живеят главно сунити), заявяват, че са екзекутирали наведнъж 1700 войници от светската иракска армия, вземат за заложници чуждестранни дипломати и според някои данни дори разстрелват десетки ислямски богослови, отказали да им се закълнат във вярност.

При всички разлики обаче има лесно забележимо сходство между събитията в Ирак и в Афганистан. Смешно е безспорно да говорим за заговор на “световното задкулисие”. Трудно е обаче да не предположим, че световната общност твърде се е увлякла по Украйна. И в резултат отново се сгорещява обстановката в две други зони с епицентър Иран, едва-що оправил своите отношения със Запада и започнал да се отърсва от международните санкции.

Съответно иранските власти по принуда се въвличат в конфликтите из съседните страни. При все че Техеран отрича, според медийни съобщения в Ирак вече действат ирански специални сили, които подкрепят местните ...

Публикувана на 06/18/14 06:18 http://e-vestnik.bg/20751/nov-yuzhen-front-zastrashava-rusiya/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване