06/18/14 06:09
(http://e-vestnik.bg/)

Плагиатство на министър разтърсва Сърбия

Франс прес

Случай на плагиатство в последно време, който разтърси сръбското правителство, чийто министър на вътрешните работи е уличен, разкри корупция и лошо функциониране, разяждащи висшето образование в тази бивша югославска република.

Скандалът ескалира преди десетина дни, когато група сръбски учени, които преподават във Великобритания, обвиниха министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, че е плагиатствал голяма част от своята дисертация, за която е получил докторска степен през 2013 г. в частния университет Мегатренд в Белград.

Скандалът открои корупцията, която разяжда висшето образование, изтъкна Даница Попович, преподавател във факултета по икономика в Белград.

“Тези институции са минирани от корупция. Понякога факултетите я разкриват и отстраняват, но в повечето време случаят не е такъв”, казва тя.

Висшето образование в Сърбия основно се сблъсква с два проблема, отбелязва от своя страна Ерик Горди, преподавател по славистика и източно-европеистика в университета в Лондон.

“Държавата не успя да регулира функционирането на растящия брой частни университети и да осигури надеждност на дипломите за висше образование. От друга страна университетите се показаха неспособни да се самоуправялват и да защитят честността на своята професия”, заяви той.

След падането на комунизма и разрушаването на бивша Югославия в началото на 90-те години бяха създадени десетина частни и държавни университети. Не бе осъществен никакъв сериозен контрол по отношение на качеството на техните програми.

Между 2007 и 2012 г. броят на студентите, подготвящи докторска теза, се увеличи шест пъти, а този на студентите, получили докторска степен, нарасна три пъти от 206 на 770, според официални данни.

Университетът Мегатренд, където сегашният министър на вътрешните работи е получил докторската си степен, предлага широк спектър научни дисциплини - от икономика през право и сигурност до медии. Спорните френски физици Игор и Гришка Богданов преподават там космология.

След като случаят с доктората на Стефанов стана известен, близо 3000 преподаватели и студенти подписаха петиции с искане към сръбските власти да създадат независима комисия, коята да разследва обвиненията в плагиатство.

Стефанов категорично отхвърли тези обвинения, подкрепен от премиера Александър Вучич и своя ментор - доайена на Мегатренд Мича Йованович.

Йованович, който парадираше с докторска степен, получена от Лондон Скул ъф икономикс в Лондон, на свой ред бе обвинен от министерството на образованието, че е фалшифицирал своята автобиография и че не притежава такава степен.

“Практиката изисква лицето, виновно за измама, да подаде оставка. Такъв бе случаят с германски министър на отбраната или с президента на Унгария”, припомни Горди.

За да отговори на този проблем, държавата би трябвало да направи много по-строги условията, при които висшите училища могат да получават лиценз за работа, подчертава Горди.

Подписалите петицията настояват да бъде преразгледан лицензът, даден на Мегатренд, но и на други частни учебни заведения, чието образование и норми са били поставени под съмнение.

“Да се накаже Мегатренд не е достатъчно, проблемът е системен и изисква систмено решение. Сърбия трябва да погледне сериозно на преустройството на образователната си система”, смята Горди.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване