06/18/14 07:32
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев разследван от чужди служби

 Чужди служби са се включили в проверката на дружествата, свързани с кръга „Капитал”, около олигарха Иво Прокопиев, обяви вчера агенция ПИК. Те трябва да подпомогнат ревизиите на бизнесмена, стартирали у нас.

 

Междувременно стана ясно, че срокът за данъчните проверки на Прокопиев е удължен до октомври. Още през февруари данъчните

 

стартираха 11 ревизии

 

в дружества и издателства, свързани с кръга „Капитал”. Извършва се проверка и на приходите и разходите на Прокопиев като физическо лице и на съпругата му Галя, която ръководи част от бизнеса му с медии. Обхватът на ревизията включва издателската група „Икономедиа”, фондация „Капитал”, няколко фирми от структурата на „Алфа финанс холдинг”, както и „Каолин”, сделката за който според публикации е сключена с германското дружество Quarzwerke зад гърба на малките акционери и в техен ущърб. Затова е стартирала проверка и в Германия. Вече стана ясно, че службата за финансови регулации (ВаFin) рови около продажбата на мажоритарния дял на Прокопиев в „Каолин”.

 

Около далаверите на олигарха, които излязоха наяве, лъсна и схема, посредством която чрез офшорки са отклонени 7 млн. лв. към Кипър. В момента службите правят тотален одит на паричния поток, свързан с Прокопиев и жена му. Той включва и придобитото от двамата за последните 7 години имущество. Проверката е образувана по искане на прокуратурата заради сигнали за данъчни нарушения. Само холдингът на Прокопиев е натрупал

 

дългове от 435,5 млн. лв.

 

от които над 8 милиона са неплатените данъци.

 

„Иво Прокопиев е един от най-нечистоплътните олигарси в България”, обяви вчера лидерът на ББЦ Николай Бареков, който също напомни за множеството сигнали срещу олигарха, които са постъпили в прокуратурата. Той обвини кръга „Капитал”, че инспирира „гнусни атаки” срещу партията му. „Надявам се, че Прокопиев един ден ще стане и подсъдим", заяви пред ПИК Бареков. Той коментира и сигнала на „Протестна мрежа” срещу него, Цветан Василев и Делян Пеевски за пране на пари и търговия с влияние. По думите на лидера на ББЦ става дума за съшит с бели конци пасквил, който представлява пълна измишльотина, писана в лабораториите на Прокопиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване