06/18/14 07:52
(http://www.klassa.bg/)

САЩ обмислят бойни операции в Ирак

 САЩ ще разположат до около 275 военни в Ирак, за да окажат подкрепа на американските представители в страната и на своето посолство в Багдад, след като сунитски джихадисти установиха контрол над северни и западни райони и настъпват към столицата, предаде Ройтерс.

 

Президентът Барак Обама изпрати съответно уведомление до Конгреса.

 

“Тези сили ще бъдат разположени за защита на американски интереси и собственост, ако е необходимо, и са

 

екипирани за бойни действия

 

пише в писмото Обама. Той обяснява, че този контингент “ще остане в Ирак, докато ситуацията в областта на сигурността стане такава, че той повече не е необходим”. Войниците ще бъдат изпратени в близкоизточната държава в съответствие със закона за военните правомощия, уточнява президентът на САЩ.

 

Около 160 от тези военни вече са в Ирак, посочва Асошиейтед прес. Групата включва

 

50 морски пехотинци

 

и над 100 войници от армията.

 

Белият дом обмисля да изпрати в Ирак и малка група бойци от американските специални части в опит да спре настъпващите сунитски джихадисти, съобщиха трима представители на правителството на САЩ, цитирани от АП.

 

Президентът Барак Обама изрично изключи възможността Съединените щати да разположат сухопътни войски в близкоизточната държава. Той обаче планира да изпрати в Ирак около

 

100 войници от спецчастите

 

за да обучават и съветват иракските военни, които се борят срещу групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ).

 

Белият дом ще внесе тази или следващата седмица в Конгреса предложение за пренасочване на средства, предвидени за Афганистан, към Ирак, предаде още Ройтерс, като цитира сътрудници на законодателния орган. Целта е да бъде осигурено финансиране за евентуални американски военни операции в Ирак.

 

Терористичната групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) е получила финансова помощ в размер на 4 милиарда долара от арабски страни, включително Саудитска Арабия, за да извършва терористична дейност в Ирак. Изявлението е на Мохамед Салех Джокар, член на иранската парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика.

 

“ИДИЛ е зловещо явление, организация, отговорна за ужасяващи терористични актове на територията на Ирак и Сирия”, заяви той.

 

Според Джокар обаче дейността й може да бъде смазана изцяло от иракската армия за няколко месеца. До момента не е направено много поради политическите разногласия в правителството на съседната страна, отбеляза депутатът.

 

Джокар заяви, че няма спешна нужда от изпращане на части на иранските въоръжени сили в Ирак за борба с терористите. “Помощта на Иран за иракското правителство ще се ограничава в областта на разузнаването”, заяви той.

 

Междувременно сунитските джихадистки бунтовници в Ирак установиха почти пълен контрол върху стратегическия шиитски град Тал Афар в Северен Ирак, предаде Франс прес. В сраженията за града са загинали десетки хора.

 

Сунитите от ИДИЛ вече контролират втория по големина иракски град Мосул и по-голямата част от провинция Ниневия, както и град Тикрит, на 160 км северно от столицата Багдад.

Какъв план се реализира сега: Разделяне на страната на три държави

Станислав Тарасов
Разделянето на Ирак на три части - кюрдска, сунитска и шиитска - е напълно вероятно предвид последните събития в тази страна, заяви Станислав Тарасов, директор на изследователския център “Близък изток-Кавказ”. Изявлението беше направено на кръгла маса в Москва, посветена на причините и възможните последствия на събитията в Ирак. “Въпросът сега не е до иракския петрол, а до опитите за геополитическо пренареждане на Близкия изток, което се опитват да осъществят САЩ”, смята експертът, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него Русия трябва да отделя повече внимание на Близкия изток и да е готова за важни събития в Ирак.

 

“Сега може да се каже, че се разиграва голяма иракска пиеса с много сценария”, добави експертът. “Едва ли занапред ще видим Ирак в този вид, в който съществуваше до момента. Напълно е възможно разцепването на тази страна на три части – кюрдска, шиитска и сунитска”.

 

Иракският политолог Халид Елияс се съгласи с Тарасов, като отбеляза, че “планът, който в момента се реализира в Ирак, е насочен към разделянето на страната на три държави”.


Белият дом търси помощ от Техеран

ЕПА
Обама свика съвещание в Овалния кабинет за кризата в Ирак.
Изненадващ обрат в курса на Обама

 

Високопоставен американски дипломат се е срещнал в понеделник във Виена със свой ирански колега, за да опипат почвата дали Съединените щати и Иран могат да работят заедно за създаването на по-стабилно иракско правителство и да намалят заплахата от сунитски екстремисти, пише в. „Ню Йорк таймс”.

 

Срещата е била уредена, след като държавният секретар Джон Кери заяви, че правителството на Барак Обама е отворено към сътрудничество с Техеран по иракския въпрос. Така става възможно САЩ да потърсят помощ от страна, която американците често описват като спонсор на тероризма, на която не бива да бъде позволявано да се сдобие с ядрено оръжие, допълва изданието.

 

Общият враг – „Ислямската държава в Ирак и Леванта”, не означава обща стратегия. За две страни, които от три десетилетия са крайно недоверчиви един към друг съперници, намирането на общи интереси по сигурността няма да е лесно, отбелязва вестникът, като се позовава на мнения на държавни служители.

 

Обръщането към Техеран бе изненадващ обрат в курса на правителството на Обама, което до този момент не е обсъждало регионални кризи с Иран. Евентуално сътрудничество между САЩ и Иран за сдържане на кризата в Ирак би било първият път, в който двете страни работят съвместно по общ проблем на сигурността, откакто Вашингтон и Техеран обмениха разузнавателна информация, за да се противопоставят на талибаните след нападенията от 11 септември 2001 г., пише „Ню Йорк таймс”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване