06/18/14 19:30
(http://pik.bg)

Смолян отбеляза 54 години от създаването си като град

Смолян отбеляза 54 години от създаването си като град

С детско шоу, две изложби, състезание по планинско бягане за Купа „Родопи” и концерт, Смолян отбелязва 54 години от създаването си като град. Празникът бе открит в 10.30 часа с детско шоу. Децата от детски градини и училища в Смолян се изявяваха на откритата сцена на Амфитеатъра в Смолян, пред многобройна публика, която аплодира техните изпълнения.

Това е първата проява, посветена на празника, с която се поставя началото на петдневния фестивал „Родопи ФЕСТ”. Акцентът бе „Орфееви приказки”. 

В местността Смолянски езера се проведе състезание по планинско бягане за Купа „Родопи”, вместо Балканското първенство, което се отложи, което също бе посветено на празника на града. Кметът Николай Мелемов заяви пред журналисти в Смолян, че градът се развива прекрасно и то от самото обединение до ден днешен е станал един прекрасен град, едно приказно място, което привлича със своята чистота и красива природа.

По повод празника на обединения град в РИМ „Стою Шишков“ бе представена гостуващата изложба на РИМ – Хасково “Девет товара коприна и още девет – везани”, която показва най-стойностното от тази колекция. Това са красивите покривки за легла и маси, ризи, нощници, елеци, шалове, кърпи и бродерии с изящни ръчно изработени дантели. В Регионална библиотека „Николай Вранчев” се представи изложба „Смолян – привлекателна туристическа дестинация”. Инициативата е съвместна с Община Смолян.

В изложбата са включени богато илюстровани албуми, пътеводители, публикации в периодичния печат, снимки, брошури и др., които разкриват потенциала на родопския град като привлекателно място за отдих и туризъм. Някои от представените справочници и брошури са издадени на няколко езика – освен на български, също така на английски, немски, руски и гръцки. В първия раздел са подредени общи материали, които дават цялостна представа за историята и настоящето на града, наричан „перлата в планината на Орфей“.

Снимките показват красиви гледки и туристически обекти от града и околностите, заснети от млади фотографи по време на организирани от Регионална библиотека пленери през годините. Празникът приключва с концерт „Орфеева лира”, който започва в 18.30 ч. В него участват: „Смолян брас бенд”, Танцова формация „Най”, Танцова формация „Зареница”, клуб за спортни танци „Фен”, Вокална група Ро-войс” и индивидуални изпълнители.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване