06/18/14 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев сложил ръка на тв рейтингите

 Банкерът Цветан Василев контролира рейтингите на телевизиите чрез сложна схема и така държи на къса каишка bTV, мачкайки Нова ТВ. Това показа разследване на агенция ПИК.

 

Дружеството „ГАРБ Аудиенс Рисърч България” АД, извършващо измерване на телевизионната аудитория, е контролирано от мажоритарния собственик на КТБ. То фаворизира рейтинга на bTV за сметка на прекия є конкурент – Нова. Между двете медии от години текат постоянни спорове за това кой е по-гледан, като bTV винаги се базира на данните от „ГАРБ”, а Нова разчита на чешката пийпълметрична компания „Медиарисърс”.

 

Официалните рейтинги на телевизиите са жизненоважни за техните рекламни приходи и съответно за финансовото им състояние. Крупните рекламодатели и агенции ориентират бюджетите си предимно според статистиката на „ГАРБ”.

 

През септември 2012 г. едноличният собственик на „ГАРБ” - дружеството „София Медиа Асоциация” ЕООД, притежавано от швейцареца Джордж Лукс, прехвърля 40% от акциите си на „Юръпиън Медиа Холдинг СА”, което е учредено в Швейцария. На пръв поглед прехвърлянето не предполага въпроси, но след по-прецизна проверка се установява, че купувачът е дружество под контрола на Василев. Освен това „ГАРБ” е мощно финансирано в периода 2011 - 2012 година от свързаното с банкера юридическо лице - „Интегрирани Пътни Системи” АД, представлявано от изпълнителния директор Николина Добрилова. Същото дружество е предоставило

 

необезпечени парични заеми

 

на „ГАРБ” в общ размер на 1 000 000 евро и 550 000 лв. Заемите не се обслужват от дружеството, тъй като то не разполага с финансови възможности. След прехвърлянето на акциите от капитала на „ГАРБ” дългът се преструктурира, като кредиторът „Интегрирани Пътни Системи“ прехвърля през 2012 година вземанията си от „ГАРБ” към новия акционер - „Юръпиън Медиа Холдинг СА”. Любопитен е и фактът, че зад „Интегрирани Пътни Системи” стои „Евробилд Проект” ЕООД, в което едноличен собственик е „Юлинор” ЕООД. Последното дружество пък е мажоритарен собственик във „Велдер Инженеринг” ООД, където съдружник и управител е Иван Джиджев - свързано с Василев лице. Джиджев е изпълнителен директор на ФК „Ботев” - Пловдив, както и съдружник и управител в други свързани с банкера дружества.

 

Юлия Илиева, която е член на Съвета на директорите на „Интегрирани Пътни Системи”, от своя страна е в управата и на „Евробилд София” ЕАД, в което изпълнителен директор е Теодора Танева. Тя пък е изпълнителен директор на „ТЦ-ИМЕ” АД - доскорошен акционер в КТБ.

 

Излиза, че „Интегрирани Пътни Системи”, което е предоставяло заеми на „ГАРБ”, с които фирмата да се издържа, е изцяло под контрола на Василев. И не на последно място, новият акционер в капитала на „ГАРБ” - „Юръпиън Медиа Холдинг СА” - Женева, също се финансира от чуждестранно дружество на банкера - EFV International Financial Ventures Limited. То е регистрирано на Британски Вирджински острови и от своя страна е мажоритарен акционер в капитала на две свързани с Василев дружества - „ТЦ - ИМЕ” АД и „Хедж инвестмънт България” АД.

 

Вчера ПИК съобщи още, че прокуратурата ще направи повторен опит да призове на разпит Василев, който е във Виена и опитите да му бъде връчена призовка удрят на камък. Той трябва да даде обяснение по сигнала на „Протестна мрежа” и по разследването, че е организирал мокра поръчка срещу депутата Делян Пеевски.

Агенцията по вписванията го поряза
Агенцията по вписванията поряза опита на Цветан Василев да подмени цялото ръководство на „Булгартабак Холдинг”, става ясно от документи в Търговския регистър. Агенцията е издала отказ по повод заявление от шефовете на КТБ Георги Христов и Илиан Зафиров към дневния ред на общото събрание на холдинга на 30 юни да се включат нови точки. Като миноритарен акционер КТБ искаше да се освободят сегашните членове на съвета на директорите и предложи на тяхно място свои хора с възнаграждение 5000 и 10 000 лв. месечно. Банката на Цветан Василев поиска и да се разпредели цялата неразпределена печалба на „Булгартабак” за минали периоди, включително и за 2013 г. Освен това КТБ поиска и да се назначи контрольор, който да провери цялата счетоводна документация на холдинга, като посочи и конкретна фирма ­ „Финансово консултиране” АД. Агенцията по вписванията обаче отказа вчера тези въпроси да се включат към дневния ред на общото събрание, тъй като не е спазено изискване на Търговския закон. Според него такова право имат само акционери, които притежават поне 5% от капитала повече от три месеца. От АП посочват, че според справка в Централния депозитар КТБ притежава под 5 на сто от капитала на „Булгартабак” към 25 април.
Шефът на bTV му е приятел

Павел Станчев
Публична тайна е, че новият шеф на bTV Павел Станчев и банкерът Цветан Василев поддържат стара и крепка дружба. Това коментираха вчера пред агенция ПИК медийни експерти. Според информация на агенцията двамата често са пътували по общи бизнес проекти до Прага. В чешката столица се намира и централата на СМЕ, които са официалните собственици на bTV. Станчев дори бил спряган за началническия пост в ТВ7 миналото лято, но в крайна сметка кацна начело на bTV. Медийните анализатори твърдят, че благодарение на тези топли контакти "ГАРБ" често подава статистика в полза на bTV за сметка на конкурентната Нова телевизия. Според ПИК клюката в TV средите твърдяла, че Василев и Станчев усилено се мъчели да уредят bTV да бъде купена от гръцкия медиен гигант "Антена", чийто служител доскоро бе Павел Станчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване