06/18/14 22:46
(http://pik.bg)

Шофьор на микробус с условна присъда за убити в катастрофа баба, дядо и внук

Шофьор на микробус с условна присъда за убити в катастрофа баба, дядо и внук

Шофьор, причинил смъртта на баба, дядо и внуче, бе осъден на 3 години условно. Димитър Трендафилов бе признат за виновен за катастрофата на 5-и август 2010 г., при която блъсна с микробус „Фиат Дукато“ каруца с трима души на пътя между село Борово и Гоце Делчев, пише "Струма".

Шофьорът видял в последния момент в средата на пътното плато каруцата, която се движела без светлини и светлоотразители.

При катастрофата загинаха 64-годишният Живко Ангушев, 62-годишната му съпруга Нели и техният 19-годишен внук Велко. По ирония на съдбата половин час преди това част от пострадалите роми, които били на тютюневите ниви в района на с. Баничан, искали от шофьора на микробуса да ги качи, но той успял да вземе само част от работниците. Останалите се качили в каруцата.

При удара пострадаха и шофьорът Димитър Трендафилов и още две жени, като 25-годишната Цанка Радонова е приета с раменна фрактура в гоцеделчевската болница. Впоследствие той е обвинен, че по непредпазливост в резултат на несъобразената скорост е причинил катастрофа с трима загинали и един ранен.

В хода на съдебното разследване е установено, че вина за фаталния край има не само шофьорът, но и загиналият Ж. Ангушев, който се движел в средата на пътя с неосветената каруца. Димитър Трендафилов е осъден на 5 години затвор, но ефективната присъда на благоевградските окръжни магистрати е отменена от САС, а обвинителният акт изпратен обратно в прокуратурата за корекция.

Делото бе разгледано по съкратеното съдебно следствие от нов състав, председателстван от Татяна Андонова. Тъй като шофьорът признава изцяло фактите и обстоятелствата, както и вината си за транспортното престъпление, съдът му даде присъда под 5-годишния минимум - 4 години и половина условно. Тя бе редуцирана с 1/3 и крайното наказание за 53-годишния Димитър Трендафилов стана 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Той беше лишен от правото да управлява МПС за 4 години.

Наследниците на загиналите не предявиха граждански искове за кръвнина, тъй като са получили обезщетения от застрахователя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване