06/19/14 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Активист от формацията на Кунева поиска оставката й, не защитавала партията в Реформаторския блок

 Съоснователят на "Движение България на гражданите" и член на Контролния съвет на партията Иво Иванов разпространи писмо до медиите, в което иска оставката на председателя на ДБГ Меглена Кунева и на тясното партийно ръководство. В отговор пресцентърът на партията изпрати позицията на Контролния съвет, който се разграничава от Иванов и го обвинява, че не изпълнява задълженията си в помощния орган.

Според Иванов Кунева не е защитила интереса на ДБГ в Реформаторския блок и не се бори за засилването на партията, което щяло да бъде и от полза за блока - "единствения смислен десен политически проект в последните години". Той заявява, че партията се е провалила на евроизборите, на които Кунева беше изместена като водач на листата от кандидата на ДСБ Светослав Малинов с преференциален вот. Реформаторският блок спечели само едно евродепутатско място и то ще бъде заето от Малинов.

Иванов смята още, че Кунева и ръководството се провалили в публичната комуникация, като е реагирала бавно в критични за обществото моменти. Не комуникирали и с местните структури и не направили анализ на изборните резултати.

Пред "Дневник" Иванов каза, че неговите критики се споделяли от още много хора в партията, и то от година. Затова, за да не бъде разцепен Реформаторският блок, трябвало и Кунева, и заместник-председателят Даниел Вълчев да подадат оставка, както направиха миналата година след парламентарните избори. Те обаче бяха избрани наново на втория конгрес на партията. По-рано днес в интервю за "Дарик радио" Вълчев заяви, че Реформаторският блок не е и няма да стане придатък на една от партиите в него, "например ДСБ".

Не сме видели и не сме чули такива настроения, каза пред "Дневник" Найден Зеленогорски, също заместник-председател на ДБГ. По думите му всеки има право да иска оставка, а Иванов не за пръв път прави подобни изявления. Ръководството обаче направило анализ на изборите и ги оценява като успешни. На последната среща на Националния съвет също нямало критики и искания за оставки. Партията ще направи предложения за промени в Реформаторския блок, които трябвало да го направят по-ефективни.

Контролният съвет, чиято позиция беше огласена от председателя му Ива Йорданова и разпространена от партийния пресцентър, подчертава, че искането на Иванов е лично и не е представяно пред съвета. "Г-н Иванов от няколко месеца неглижира задълженията си като член на този орган и не взима участие в работата му", пише в съобщението. "Контролният съвет не потвръждава изложеното в писмото на Иванов и подчертава, че признава правото на всеки да има собствено мнение и свобода на избор пред кого да го изложи", се казва в него.

В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" друг член на тясното партийно ръководство, Прошко Прошков, отрича информацията, появила се в медиите, че се готви да отнеме партийното лидерство от Кунева. Нарича публикациите "пасквилче" и добавя, че изпитва погнуса.

Пред "Дневник" Прошков каза, че нито той, нито колегите му имат намерение да искат оставката на Кунева, както и че изборният резултат в никакъв случай не е провал. По думите му "вглеждането в пъпа" от страна на партията и Реформаторския блок не е полезно за никого.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване