06/19/14 11:38
(http://www.klassa.bg/)

АТАКА: ГЕРБ, БСП, ДПС НЕ ПРАВЕТЕ 60 000 СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ЖЕРТВА НА ПОЛИТИЧЕСКИ СИ СЪГЛАШАТЕЛСТВА

 „Няма логика да блокираш текстове в закона за МВР, които се подкрепят от синдикалните организации и от полицаите. Тези промени са дълго очаквани и необходими за подобряването на работата на служителите. Нещо повече – с приемането на този закон ще се увеличи тяхното месечно възнаграждение за труда, който те полагат, а той наистина не е малък.“ Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА Димитър Димов по повод дебатите по наложеното вето от президента върху закона за МВР.  Димов отбеляза, че за пореден път президентът отсъства.
 Това от зала и не защитава своите аргументи и мотиви за налагане на ветото. Той подчерта, че според АТАКА мотивите не са продиктувани от загриженост, а се цели блокирането на този закон, което  е целта на ГЕРБ и лично на Борисов. Димов обърна внимание, че президентът изпълнява директиви, спуснати му от ГЕРБ, с което уронва престижа на институцията.
„Имайки предвид в какви условия работят, с каква материална база и с какъв ресурс разполагат, цяло чудо е, че все пак успяват да вършат служебните си задължения успешно. Това се дължи изцяло на отдадеността на тези хора към професията полицай, наличната им загриженост и на чувството им за дълг към Родината, а не заради заплащането, което получават, което е 5 или 10 пъти по-ниско в сравнение с редица други държави. Само че рискът да загубят живота си е един и същ навсякъде“, заяви Димов.
        Той попита защо Плевнелиев не се е срещнал с полицаите, за да им обясни, че е лошо да се заплаща извънредния труд, че не могат да им се повишат заплатите и изрази съмнения, че такава среща може да се осъществи, защото президента знае каква ще бъде реакцията.
Според АТАКА, трябва да се извършат още много реформи в системата на МВР, които да защитават българския полицай и да гарантират правата му.  Необходимо е преразпределение на бюджета в посока техническо оборудване на униформените полицаи и отделите, работещи пряко срещу престъпността.  Необходимо е веднъж завинаги да се спре порочната практика на партийните назначения в системата на МВР.  Необходимо е правомощията на българския полицай да бъдат увеличени, за да се спре унижението на което е подложен той ежедневно, когато бива нападан и
 често пребиван от развилнели се цигански банди.
„Ние от АТАКА настояваме за повече права на българския полицай , но в случай, че служител на реда злоупотреби със служебното си положение, участва в корупционни схеми и извършва незаконни действия срещу него трябва да се упражни  цялата строгост на закона. Ежедневно полицаите са по съдилищата, за да се оправдават защо и как са арестували някой престъпник, разполагащ с много средства, с които наема добри адвокати, за да осъди служителя, който го е задържал. По този начин всички полицаи се демотивират да изпълняват служебните си задължения, знаейки какво ги очаква след това. Ние от АТАКА настояваме  да се сложи край на всичко това. Само тогава ще имаме една добре функционираща система за борба с престъпността и опазването на живота и здравето на българските граждани“, заключи Димитър Димов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване