06/19/14 06:59
(http://e-vestnik.bg/)

„Бях националист, но не бях патриот“. Националсоциализмът и Хитлер

Б.р. - В „Кратка история на Двайсети век“ (Обсидиан) Джон Лукач, авторът на „Краят на ХХ век и краят на Модерната епоха” и „Демокрация и популизъм”, обсъжда стегнато и живо важните събития през изминалия век. Той проследява как в най-динамичния от всички досегашни векове демокрацията се разраства, но също и нейните най-лоши компоненти – национализмът и популизмът. Лукач представя своята интересна гледна точка за ролята на знаковите фигури на ХХ век – Чърчил, Рузвелт, Хитлер и Сталин, като коментира и стотици други личности и феномени от всички континенти. Особено ценни в тази провокативна и написана със замах книга са множеството детайли, на които видният американски учен обръща внимание. Следва откъс от книгата в превод на Кольо Коев.

Националсоциализмът, или както още можем да го наречем, националистическият социализъм, е един от най-големите политически феномени на ХХ в. Краят на Втората световна война, смъртта и изчезването на Адолф Хитлер отслабват влиянието му за известно време, но не го изличават.
За разлика от комунизма националистическият социализъм не е феномен в минало време. В някои страни, особено в Европа, повече или по-малко открито националистическите социалистически партии печелят около 20% на национални избори днес, близо седемдесет години след като Хитлер се самоубива. Но в тази кратка история на ХХ век аз трябва да се опитам да опиша възхода на националсоциализма в неговия зенит и неговата обвързаност с най-голямата (и най-демоничната) фигура в цялата история на цял един век.
Но преди това повечето от моите читатели трябва да се изправят пред един, както ми се струва, странен и необичаен проблем – а именно трудностите и объркаността (и произтичащите от тях недостатъци) на категоризирането на националистическия социализъм дори и днес. Повечето хора (включително коментатори) описват неговите партии и оратори като членове на крайната десница. Това не отговаря на истината. Освен всичко друго то означава, че социалистите националисти и националсоциализмът са били и са реакционни, което съвсем не е вярно. Те не са имали и нямат нищо общо със старото дясно; те нямат нищо общо с консерватизма. Всъщност техните най-решителни и най-принципни противници са били по-често хората отдясно, отколкото отляво.
Търсейки по-прецизна категория, много хора, дори и днес, използват прилагателното „фашистки“ за описание на националсоциализма – което е следваща грешка. Основната цел на Мусолини е да укрепи единството и силата на италианската държава. Хитлер (в редица случаи) казва, че държавата е Zwangsform, принудителна, ограничаваща рамка: от значение е не държавата, а нацията. Макар да има и други различия между двамата лидери, те стават съюзници, а Мусолини и фашизмът възприемат повече или по-малко отличителните черти на националсоциализма. (Това впрочем прави и Сталин.) „Дефинициите са трикове за педанти“, както се твърди, че е казал Самюъл Джонсън; но историята на думите и на техните най-разпространени употреби не са. Тук стигаме до четвъртото прилагателно, обичайно описващо националсоциализма, най-вече германския: „нацистки“ – което е много по-уместно от гореспоменатите определения. Тази дума ни позволява да посочим по какво се отличават около 1920–1921 г. социалистите интернационалисти и дори социалдемократите от германските националистически социалисти и от тяхната партия.
От самото зараждане на социалистическите партии и движения те са имали членове и привърженици, които са били противници на интернационализма. (Това е един от проблемите на старата категоризация; вземете например Лейбъристката партия във Великобритания, която е резервирана към интернационализма и избягва прилагателното „социалистическа“.) В края на 70-те години на XIX в. най-голямата социалистическа партия в Европа, германската, приема името „социалдемократи“, обозначавайки с това, че тя предпочита да си проправя пътя с демократични и парламентарни – а не революционни – средства. Не това обаче ни занимава сега. Почти от самото начало на ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване