06/19/14 16:45
(http://www.klassa.bg/)

ЕК ни плаши със спиране на средства, за да се откажем от "Южен поток"

 Според руския енергиен министър Александър Новак дейностите на Европейската комисия (ЕК) по отношение на проекта "Южен поток" целят да откажат страните от изграждането му. По думите му Брюксел използва заплахата за спиране на финансирането по еврофондовете за България, за да принуди страната ни да спре работата по газопровода.

Новак смята, че до момента институцията не е предложила никакви конструктивни решения по казуса "Южен поток". ЕК е заела твърда позиция против трансграничните и инфраструктурни проекти, в които има руско участие, допълни той.

"В момента виждаме как се оказва натиск върху някои от партньорите ни по "Южен поток" и те са задължени да не се включват в изпълнението на проекта, независимо че нашето партньорство е на основата на международното право", каза руският енергиен министър по време на Световния петролен конгрес, предаде Econ.bg.

Междувременно еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер коментира положението около проекта. Той подчерта, че ЕК няма нищо против изграждането на "Южен поток", но това трябва да се прави спрямо европейските закони.

"Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" не е прекратен, а е спрян засега, докато не отговори на законовите изисквания", каза Йотингер на пресконференция в Брюксел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване