06/19/14 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Качват в нета договорите на търговските вериги

 Договорите между търговските вериги и доставчиците на храни ще се публикуват на страниците на търговските вериги, освен това копия от тях ще се предоставят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Анти­мо­нополният орган от своя страна ще има възможност да прави проверки и да отправя съответни препоръки към търговците. Това решиха вчера депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията. Търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 млн. лв., който купува продоволствия, предназначени за продажба в търговски обекти, изготвя проект на типов договор за доставка на храни и ги предоставя на КЗК. Той ще се публикува в 10-дневен срок.

 

Договорът между търговеца и доставчика на храни ще е писмен и няма да може да се изменя едностранно. Той няма да може да съдържа забрана или ограничение за страна по договора да предлага или закупува стоки или услуги на или от трети лица. Контрактът не може да предвижда такси или плащания, както и отстъпка от цената на договора за услуги, които не са реално предоставени. Освен това депутатите решиха в договора да не се предвижда срок за плащане, по-дълъг от 30 дни от датата на фактуриране.

 

При злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, ще се налага имуществена санкция в размер до 10 на сто от реализирания от предприятието оборот от продажбата на продукта, но не по-малко от 10 000 лв. Когато няма оборот, имуществената санкция ще е в размер от 10 000 до 50 000 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване