06/19/14 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Кметът на бедстващ Чавдар: Беше ад, такова нещо не съм виждал

 Градушки и ураганни ветрове отнесоха покриви на къщи в селата Чавдар и Мирково. В село Челопеч има наводнени мазета, а Църквище и Карлиево са буквално "обрулени". Община Чавдар е най-тежко засегната. Там е обявено и бедствено положение, предаде репортер на БГНЕС.

В Чавдар все още няма ток. Електрозахранването е спряло вчера около 17 часа, когато заради бурята са били съборени стълбове с високо напрежение.

Още на влизане в селото се виждат последствията от бедствието. Унищожена е земеделската реколта, оплакват се местните и показват изпочупените дървета, които и днес се отстраняват.

Кметът на Чавдар Пенчо Геров заяви, че заради спрения ток вчера дори са ходили до други общини, за да подадат сигналите за бедствие. "Хубаво е, че няма пострадали хора, защото беше някакъв ад", каза кметът. "Аз съм доста възрастен човек и такова нещо не съм виждал", добави той.

Днес видимо всички са мобилизирани, за да се справят с пораженията. По улиците на селото има електротехници, кметът каза, че са извикани и екипи от Елин Пелин и Ботевград. Мобилизирани са и всички местни фирми, за да се отстранят падналите дървета и клони. Кметът се насява, че още днес ще успеят, поне частично, да възстановяват електричеството. Цялостно обаче това ще стане утре или в събота.

Жителите вече търсят помощ и се правят описи на щетите. "С каквото можем, общината, а ще настояваме и пред държавата, да им помогне. Щетите към момента се оценяват приблизително на 2,5 милиона лева", заяви кметът. Той обясни, че хората от Чавдар му казали, че унищожената реколта е за близо 2 милиона лева.

Поражения големи има и в гората, а за щетите по къщите на хората – има различни варианти. В селото има две къщи с разрушени покриви, има къщи с изпочупени прозорци. Има затисната кола от паднал дувар върху нея. Самата сграда на общината, която е наскоро ремонтирана, е с изпочупени прозорци.

За тези хора, с изцяло разрушени покриви, кметът каза, че ще се мъчат да им помогнат. "Утре ще заседава Общинският съвет, на който най-вероятно ще вземат решение за подпомагане", каза Геров. Най-вероятно след оценка на комисията ще бъде отпусната и помощ на социално слаби хора с по-дребни разрушения.

Покривът на къщата на Георги Георгиев е изцяло разрушен. 60-годишният мъж се прибрал вчера следобед и за 2-3 минути видял буря, която описва като торнадо. На дома му са нанесени големи поражения. Покривът е отнесен – половината от него, както сам разказа, на 200 метра през три двора. А другата половина се стоварила на улицата. "Къщата взе да се тресе и като погледнах през прозореца видях как покривът отлита и тухлите се стовариха", разказа пред екипа на БГНЕС Георги.

"Беше торнадо, орехът се свиваше, имах чувството, че ще се скърши и падне", каза възрастният мъж. Градушката била с големината на орех, продължи той и показа в ъгъла на вратата купчина ледени топчета, неразтопена ден по-късно.

Георги Георгиев строи дома си от 80-те години, преди 7 години сменил покрива с по-лека конструкция, която не издържала на снощната буря. За него преди 7 години дал около 7 хиляди лева.

В Пирдоп също има разцепени на две дървета и паднали електрически стълбове. Натрупаните ледени топчета по пътищата са повече от педя. Освен в Чавдар е обявено бедствено положение и в Мирково, и частично бедствено положение в Златица.

Лозята и листата на дървета са на земята – "като зимен пейзаж по средата на юни е", оплакаха се жители на Челопеч. Приземните етажи и мазета на десетки къщи плуват във вода. Допълнителен проблем създават и изкопните работи по улиците на селото, заради прокарването на газ, следствието на което канализацията е преляла в домовете на хората.

Източник: БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване