06/19/14 06:07
(http://www.klassa.bg/)

Кой ще е следващият премиер?

 Президентът Росен Плевнелиев отложи отговора на въпроса кой ще оглави втория служебен кабинет в неговата кариера, но в медиите вече се завъртяха няколко номинации, коментира Нова ТВ.

Най-често споменаваното име е на началника на кабинета на Плевнелиев – Екатерина Захариева. Тя беше вицепремиер в служебния кабинет на Марин Райков.

Другото име е Кристалина Георгиева. Мандатът ѝ като еврокомисар изтича по времето, по което евентуално ще бъде съставен служебния кабинет. От друга страна обаче Георгиева би била много силна кандидатура на ГЕРБ за редовен, а не за служебен премиер, коментира Нова ТВ.

Трето женско име, което се обсъжда, е на кмета на столицатаЙорданка Фандъкова. Тя обаче е зам.-председател на ГЕРБ, а при предишния служебен кабинет президентът заложи на надпартийни, по-скоро експертни имена и това прави кандидатурата на Фандъкова не толкова логична.

Може би защото предишният служебен премиер беше посланик, като вариант за премиер се споменава и Меглена Плугчиева – посланикът ни в Швейцария.

Според някои спекулации постът може да бъде предложен и на омбудсмана Константин Пенчев. Той беше ухажван за този пост и миналата година, но отказа.

Запитан за тези имена, президентът отговори:

„Рано е да говорим за служебно правителство. С подхвърляне на кандидатури няма да стане, с диалог и разбирателство ще стигнем далеч“.

„Нека бъде ясно, аз нося своята отговорност. Ще посоча министър-председателя, ще сложа подписа си зад всеки от министрите. Спомнете си през 2013 г. бях оставен в пълна изолация. Всички политически лидери ме изоставиха и аз трябваше сам да правя служебно правителство. Справих се не зле!“, припомни държавният глава.

„Аз съм президент, но съм и инженер. Свикнал съм като пипна нещо, да го направя добре“, каза Плевнелиев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване