06/19/14 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Обама обсъди с Конгреса ситуацията в Ирак

 Президентът на САЩ Барак Обама обсъди с лидерите на Конгреса ситуацията в Ирак, където ислямски екстремисти завзеха редица ключови градове на север в страната.

На срещата присъстваха председателят на Палатата на представителите Джон Бейнър, както и лидерите на републиканците и демократите в Конгреса - Хари Рийд, Мич Макконъл и Нанси Пелоси.

"Президентът запозна присъстващите с усилията на правителството по реагиране на заплахата в лицето на "Ислямска държава в Ирак и Леванте". САЩ призовават иракските лидери да прекратят междуособните вражди в името на стабилитета в страната", се казва с прессъобщение на Белия дом.

Часове по-рано прессекратарят на Белия дом Джей Карни на брифинг пред журналисти изключи възможността САЩ да върнат войските си в Ирак, които бяха изведени през 2011 г. Иначе Вашингтон вероятно ще откликне на молбата на иракското правителство за авиоудари срещу позиции на екстремистите, но с безпилотни самолети.

Кризата в Ирак настъпи в резултат на това, че правителството на страната е доминирано ог мюсюлмани шиити, докато екстремистите са сунити. "Ислямска държава в Ирак и Леванте" завзе Мосул, Тикрит и други ключове градове на север н страната, като обяви за следващата своя цел столицата Багдад.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване