06/19/14 07:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Популярният бъдещ испански крал Фелипе и големите очаквания от Каталуня


Очакванията към бъдещия крал на Испания Фелипе VI ще са големи, след като той заеме трона днес. Мнозина се надяват бъдещият монарх да реши някои от най-заплетените политически проблеми на Испания, макар че ролята му е представителна. Един от тях е стремежът към независимост на богатата провинция Каталуня. Големите очаквания към Фелипе са плод най-вече на широката му популярност, коментира агенция "Ройтерс".

Според някои експерти и политици, 46-годишният бъдещ крал ще използва своето задкулисно влияние, за да упражни натиск върху премиерана страната Мариано Рахой. Целта е да бъдат направени промени на конституцията от 1978 г. и по този начин да се решат споровете между автономния регион и правителството.



На Фелипе се гледа като на потенциален посредник между каталунския лидер Артур Мас и премиера Рахой. Докато първият обещава да проведе референдум за независимостта на региона през ноември, вторият се заканва да блокира вота.

"Той може да изпълнява ролята на модератор или на арбитър, за да се постигне консенсус за евентуални реформи в конституцията, които са крайно необходими и които, според мен, трябва да бъдат направени в дълбочина", коментира Грегорио Камара, професор по конституционно право в университета в Гренада. Той ръководи и група, която съставя препоръки за промени в конституцията за опозиционните социалисти.

За тази му роля би помогнал и факта, че Фелипе е изучавал каталунски - език, на който говорят 7 млн. души в североизточната провинция. Това обаче е и едно от нещата, които го отделят от испаноговорящия елит в Мадрид.

Положителният образ на Фелипе е в контраст с този на голяма част от кралското семейство. Съпругът на неговата сестра Кристина Инаки Урдангарин, обвинен в присвояване на милиони евро от публични фондове, стана една от основните причини за абдикирането на крал Хуан Карлос. Самият той също не се слави с особена популярност след като през 2012, в разгара на финансовата криза, беше отишъл на тайна екскурзия за лов на слонове.

Нова конституция

Въпреки резервите на испанците към кралското семейство, проблемите с икономическата криза и растящата безработица, те са настроени борбено. За това говори и амбицията на някои политически групи за реформи в конституцията. Част от тези промени трябва да бъдат насочени именно към Каталуния, пише "Ройтерс".



Настоящата конституция, съставена през 1978 г. е плод на множество договорки. След смърттаа на ген. Франсиско Франко през 1975 г., разделените лидери на Испания се съгласяват формата на управление на страната да е конституционна монархия, отчасти за да успокоят десните сили. Също така те създават 17 автономни области и обещават значителна самостоятелност за сепаратистки настроените баски и каталунци.

"Консенсусът на прехода от 1978 г. вече не работи.  Медиите, политическите партии, съюзите, монархията, нито едно от тези неща не работи вече", казва Хуан Карлос Монедеро, говорител на "Подемос", новата лява политическа партия, която изненадващо печели 8% на изборите за Европейски парламент.

Отслабените испански социалисти също прегръщат идеята за конституционна реформа в опитите си да спечелят популярност сред избирателите. В своите препоръки за поправки социалистите предлагат  Испания да стане федерална дъражава, която да признава историческите, културните и езикови различия на Каталуня, Страната на баските и Галисия.

Предложенията включат и превръщането на Сената  - един от най-критикуваните испански институции, в орган, който да защитава интересите на 17-те самостоятелни региона.

Без подкрепа във властта

Малко политици от управляващата Народна партия обаче подкрепят конституционните промени. Те се съмняват и в способностите на краля да влияе заради ограничените му правомощия.

"Важното е да се постигне широк политически консенсус между управляващата Народна партия и социалистите, вместо да се нарушава целостта на конституцията", казва Хавиер Сарсалехос, ръководител на фондацията за анализи и социални изследвания FAES.

Премиерът на Испания Мариано Рахой също се въздържа от дебати за промените в закона. Той гледа на евентуалната нова конституция като на нещо положително за Каталуния, която иска да се отцепи. Според приближените до премиера той вярва, че Испания в момента вече е толкова децентрализирана, че промените в конституцията само биха засилили този процес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване