06/19/14 07:20
(http://www.klassa.bg/)

При крехко мнозинство и следващият кабинет ще е нестабилен

 Хората, които с парите си гласуват по въпроса има или няма стабилност, гласуват за отговора има финансова стабилност в България.

За предсрочните избори

Предсрочните избори никога не са от полза за икономиката. Ние бяхме против предсрочен вот и през февруари миналата година, против сме и сега. Но при създалата се ситуация, когато партиите, подкрепящи кабинета, желаят предсрочни избори, очевидно е, че те са неизбежни. Бих искал да вярвам, че те ще доведат до едно по-стабилно парламентарно мнозинство. Надявам се да не се случи следната ситуация: знаем, че има местни избори през есента на 2015 и ако резултатът от тях даде друга картина, различна от тази на парламентарните от септември-октомври 2014, да не стигнем пак до извода, че няма достатъчна подкрепа за реформи, да се направят отново предсрочни избори и така всяка година. Държавата при предсрочни избори не работи от няколко месеца до половин година. Освен че това е изгубено време за реформи, това не е добре и за текущата работа и текущото административно обслужване както на гражданите, така и на бизнеса.

Ако се формира пак някакво крехко мнозинство, на следващите общински избори ще се окаже, че отново трябва да се правят избори, защото това крехко мнозинство е загубило подкрепа. Българското общество трябва да си направи съответните изводи, че трябва да се търси съгласие за една по-широка коалиция през следващото управление, за да има тя хоризонт да извършва реформи.

За финансовата стабилност и банките

Фискалната стабилност на България по никакъв начин не е застрашена. Самите разговори на тази тема не са препоръчителни, защото както казва финансовият министър, те намират своите слушатели. И бюджетният дефицит, и съотношението на държавния дълг към БВП са на едни от най-добрите нива в Европейския съюз. Банковата система е стабилна. Нямаме никаква причина да се притесняваме. Оценката на пазарите е същата. България се финансира на световните пазари и емитира облигации при все по-добри условия при падащи лихви. Хората, които с парите си гласуват по въпроса има или няма стабилност, гласуват за отговора има финансова стабилност в България. Всякакви твърдения за скорошен банкрут и "гръцки сценарий" са безотговорни и безпочвени.

Какво трябва да свърши НС до края на мандата си?

През оставащите месеци от работата на настоящия парламент трябва да се довършат законите, които са минали на първо четене и срещат одобрение. Реформата на такса битови отпадъци, която е в ход, е важно да бъде довършена. Тя беше отлагана в продължение на 10 години и сега трябва да се осъществи. Важни са и въпросите, свързани със Споразумението за партньорство по Оперативните програми за новия програмен период, както и успешно изпълнение на текущите ОП. Важно е да има приемственост, за да не се изгуби темпо и да не се изгубят средства. Известно е, че по-голямата част от публичните инвестиции у нас се правят със средствата от еврофондовете.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване