06/19/14 06:29
(http://www.klassa.bg/)

Прокопиев крие договора за сделката с „Каолин”

 „Алфа финанс холдинг” на Иво Прокопиев крие от Комисията за финансов надзор договора за продажба на „Каолин” на немската фирма „Кварцверке” и така погазва решение на Върховния административен съд. За това алармираха вчера от КФН. От комисията припомнят, че по повод продажбата на „Каолин”, което е публично дружество, са предприели поредица от проверки, наложени са принудителни мерки, сезирани са разследващите органи и се водят съдебни дела във връзка със съмненията за ощетяване на миноритарните акционери чрез сделката.

 

Зам.-шефът на КФН, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност”, е наложил принудителна административна мярка спрямо „Алфа финанс холдинг”, като е изискал целия договор за продажбата на акциите на „Каолин”. Дружеството на Прокопиев обжалва мярката, но Върховният административен съд окончателно я потвърждава. Въпреки че решението е на последна инстанция и мярката е влязла в сила през април, „Алфа финанс” продължава да не я изпълнява. С това застрашава интереса на миноритарните акционери и възпрепятства надзорните действия и правоприлагането, посочват от КФН. Източници от комисията припомниха, че съгласно Закона за КФН имат право да влизат в офиси на дружества, извършили нарушения, и да изземват документи оттам. Ако Прокопиев продължава да крие договора, служители на комисията скоро може да навестят и „Алфа финанс”.

 

Наскоро журналистическо разследване разкри, че сделката на Прокопиев с „Кварцверке” е ощетила дребните акционери в „Каолин” с 11 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване