06/19/14 06:43
(http://e-vestnik.bg/)

Умен ход: Екмеледин Ихсаноглу

в. Хюриет дейли нюз

Екмеледин Ихсаноглу. Снимка: от тв екрана

Опозицията избра своя кандидат: Екмеледин Ихсаноглу…

Кой е Ихсаноглу? Нека го представим:

Неговото семейство е от Йозгат (окръг в Централен Анадол), а той е родом от Кайро. Баща му е бил най-добър приятел на Мехмет Акиф, поета, написал текста на турския национален химн. Баща му е бил толкова близък с Акиф, че емигрирал в Египет заедно с него.

Това е причината, поради която е роден в Кайро. Ихсаноглу познава ислямския свят много добре. Отлично е запознат с ислямското изкуство и ислямската история.

Познава постиженията на османците в областта на науката. Много добре е запознат с османската история.

Той е умерен; владее езика на дипломацията и е уважаван във всички кръгове. Дали всички тези квалификации ще бъдат достатъчни, за да може Ихсаноглу да бъде избран за първия президент на Турция, получил поста на преки избори? Не знам, няма как да знам.

Но има нещо, което зная: опозицията, обединена около неговото име, направи много мъдър ход. Дори мога да кажа следното: Те направиха възможно най-доброто.

Защо?

Нека обясня: Името Ихсаноглу не звучи неприятно в ушите на електората на (управляващата) Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Те няма да могат да консолидират силите си срещу него.

Националисти, консерватори, старите десноцентристи, османисти - те няма да се ориентират към кандидата на ПСР, казвайки си: “Този човек е прекалено ляв; той е чужд; далеч е от Анадола, твърде встрани е от национализма”. Това е, защото Ихсаноглу е близък до център-дясното, тукашен е, наистина е от Анадола и е национално познато име.

Народнорепубликанската партия (НРП), социалдемократите и ултранационалистите, точно както първоначално не можеха да преглътнат името Мансур Яваш (кандидат на НРП за кмет на Анкара, споменаван като потенциален президентски кандидат), може и да не преглътнат името Ихсаноглу. Когато обаче стои дилемата “Ердоган или Ихсаноглу?”, няма нищо друго, което биха могли да направят, освен да изберат Ихсаноглу. Освен това, кой знае, точно както се оказа, че харесват Мансур Яваш, по същия начин може и да харесат Ихсаноглу, когато го опознаят.

От гледна точка на кюрдите, когато поледнем към Ихсаноглу, името му не е такова, че да предизвиква антипатия у тях. Не казвам, че те ще го прегърнат с топли чувства. Казвам, че Ихсаноглу не е име, което автоматично ще ги отклони към противниковия кандидат.

Най-големият недостатък на Ихсаноглу в момента е, че хората не го познават както трябва. Дори процентът на онези, които могат правилно да произнесат името му, е малък… Той ще трябва да положи изключителни усилия, за да запознае обществеността със себе си.

Най-голямата му възможност е, че има потенциала да обедини сегментите против Ердоган около своето име.

Най-голямата му слабост може да се окаже липсата на медия, която ентусиазирано го подкрепя. Няма вестник, телевизия, сайт или “басейн” (така в Турция наричат медиите, които подкрепят правителството, бел.ред.). Няма си дори и джакузи.

Най-добрата му черта е помирителният му характер. Най-голямата му дилема е, че няма време и средства да представи себе си както подобава.

Най-голямото му превъзходство е, че баща му е бил приятел с Акиф, а той самият следва същия път.

Най-големият му късмет е, че е близък до Близкия изток; познава ислямския свят.

Макар че е “консервативен”, би могъл да изглежда доста “елитарен” за нашите хора. Най-големият му изпит ще бъде дали ще успее да се идентифицира с кемалистките, леви, социалдемократически и алевийски гласоподаватели; дали ще бъде също толкова компетентен, колкото се оказа Мансур Яваш в това отношение…

БТА

Публикувана на 06/19/14 06:43 http://e-vestnik.bg/20767/umen-hod-ekmeledin-ihsanoglu/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване