06/19/14 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Шеф в БНБ прикривал източването на КТБ

 Подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор” Цветан Гунев е прикривал източването на КТБ. Заради това престъпление прокуратурата е повдигнала преди две седмици обвинение на банкера. Информацията беше потвърдена официално от държавното обвинение и БНБ, но без да споменават името на източваната кредитна институция. На Гунев е наложена

 

мярка за неотклонение „подписка”

 

уточни прокуратурата. Към момента държавното обвинение проверява 19 кредита, отпуснати от КТБ към фирми,  свързани с мажоритарния собственик на трезора Цветан Василев.

 

Малко преди да бъде съобщена новината на редакционните пощи на част от медиите, бе получено писмо от лице, представящо се за служител в БНБ. В него то разкрива, че Гунев е станал клиент на прокуратурата заради прикриването на източването на „една печално нашумяла в последните дни банка”. Единственият трезор, за който в последните дни в медиите излязоха серия от разследвания за това, че е източван през свързани с мажоритарния й собственик фирми, е КТБ.

 

От националния трезор информираха, че срещу Гунев е образувано досъдебно производство. Заради това той е с отнет достъп до класифицирана информация.

 

„От момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен”, пише в официалното съобщение на БНБ. Те обясниха още, че банкерът е излязъл в отпуск, който ще продължи, докато тече

 

разследването срещу него

 

„Междувременно функциите на ръководител на управление „Банков надзор” вече се изпълняват от г-жа Нели Кордовска, главен директор на управление „Банков надзор”, пишат още от БНБ.

 

В писмото си, разпратено до медиите, обаче служителя на БНБ твърди, че Гунев „не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване”. Заради тези действия подуправителят на БНБ се е сдобил с обвинение по чл. 282 от Наказателния кодекс, уточниха от прокуратурата. За това престъпление законът предвижда до 10 години затвор и отнемане на правото да заема публична длъжност.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ПРЕЛЯЛ НАД 1 МЛРД. ЛВ. В КУХИ ФИРМИ

 
Както в. „Капитал” пръв разкри, кредити за над милиард лева е раздала КТБ на фирми, свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев. Според изданието сумата надвишава неколкократно позволеното от нормативната уредба на страната. В същото време кредитите са раздавани все на дружества, които имат, меко казано, скромна търговска дейност, но от своя страна са отпускали част от парите под формата на заеми към други фирми. Резултатът от цялата схема е, че е поставена под риск сигурността на парите, вложени в банката, в това число и от обикновени граждани на държавата.

 

Според Закона за кредитните институции максимумът, който трезорът може да раздаде на свързани лица под формата на кредити – т.нар. кредитни експозиции, е 25 на сто от собствения й капитал. Към 2011 г. експозицията на КТБ към свързаните с Василев дружества е надхвърляла 10 пъти това законово ограничение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване