06/21/14 07:28
(http://www.klassa.bg/)

БНБ: Опасност за другите банки няма

 БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка вчера заради риск от изпадане в неплатежоспособност. Това съобщи управителят на Централната банка Иван Искров на специално организирана пресконференция.

 

По решение на БНБ целият надзорен съвет на КТБ, включително неговият председател Цветан Василев е отстранен от длъжност. Освободени са и членовете на управителния съвет. Банката вече е под контрола на двама квестори, назначени от БНБ. Те, освен че ще ръководят административно банката, ще проверят и финансите, и кредитния й портфейл с помощта на одитор. Квесторите са Христина Стамова, която вече е изпълнявала такава длъжност, и Славяна Данаилова, дългогодишен служител на “Банков надзор” в БНБ.

 

Поставянето под специален надзор е по искане на самата КТБ заради изчерпване на ликвидността и

 

преустановяване на разплащанията

 

както и на всички видове банкови операции. Писмото на банката с искане за институционална подкрепа било получено в БНБ в 11,40 часа вчера. Точно по същото време пред централата на КТБ се беше извила огромна опашка от уплашени вложители, които не можеха да изтеглят парите си. Всички останали клонове на банката също бяха затворени.

 

След получаване на писмото БНБ веднага реагирала и взела решение да постави банката под контрола на квестори.

 

КТБ не е фалирала, заяви Иван Искров. БНБ действа бързо именно, за да се избегне фалит и вложителите не бива да се притесняват. Не говорим въобще за Фонда за гарантиране на влоговете, каза той.

 

Искров уточни, че изпълнението на всички задължения на КТБ и дейностите съгласно банковия й лиценз са спрени за 3 месеца. Това означава, че в този срок вложителите не могат да изтеглят парите си. Тези обаче, които имат кредити, трябва да продължават да ги погасяват. Скоро ще стане ясно кога ще заработят офисите на банката. Искров допусна, че някои фирми с пари в КТБ могат да изпитат временни затруднения, но те имали и сметки в други банки, които могат да ползват.

 

Също за срок от 3 месеца са отнети и правата на акционерите на КТБ с над 10% участие. Това са „Бромак” на Цветан Василев, което държи 50,66%, и „Бългериън акуизишън къмпани” - Люксембург (фондът на султаната на Оман), с 30,35%.

 

До тази ситуация се стигна, след като от понеделник насам драстично се увеличи тегленето на средства от КТБ, поясни Искров. Той обясни това с анонимното писмо от служител на БНБ, пратено тази седмица до медиите. В него се разкриваше, че подуправителя на Централната банка и шеф на управление „Банков надзор” Цветан Гунев е разследван за престъпления по служба, защото не вземал никакви мерки срещу източването на КТБ от  Цветан Василев. Часове след това писмо и БНБ, и прокуратурата потвърдиха, че наистина се води досъдебно производство срещу Гунев, а самият той бил излязъл в отпуск. А преди ден от прокуратурата обявиха, че срещу Гунев вече има и обвинение. Според Искров Гунев ще се  яви пред съда и ще направи своя коментар. Идеята ни е

 

да се санира

 

банката

 

ако трябва да се намали капиталът, и вече като по-чист, саниран обект да се водят разговори и с потенциални купувачи, посочи Искров. От думите на шефовете на БНБ се разбра, че интерес да окаже подкрепа е заявил един от миноритарните акционери с участие от 9,9% - руската банка ВТБ, която запазва гласа си като акционер. Ситуацията с КТБ не засяга другите банки, те са стабилни. Няма и никакво отношение към валутния борд, увери още Искров. Той посочи, че

 

изтеглените от КТБ средства

 

отивали към другите банки, тоест оставали в банковата система. Нека сами не си разбутваме къщата, чужденците ни завиждат за стабилния банков сектор, подчерта гуверньорът. Малко преди изявлението на ръководството на БНБ пред централния офис на КТБ в София се беше извила опашка от около 150 души. Хората разказаха, че чакат от три часа, а охраната не ги пускаше с несъстоятелното обяснение, че работела само една каса. В банката

 

бяха допускани

 

само хора до

 

трезора

 

Към 12,30 напрежението нарасна дотолкова, че от охраната бяха принудени да обещаят, че всеки момент ще се появи някой служител, който да разясни какво се случва. Междувременно започнаха възгласи „Върнете ни парите!”. Други подмятаха към излизащи служители: „Защо мълчите! Храните се с нашите пари!” Една особено напориста и изнервена дама нетърпеливо подвикна на охраната: „От кой етаж ще слезе тоя служител, от последния ли? Да ходим да го носим!” Възрастна жена се ожали, че по сметка в КТБ получавала обезщетението си за безработен. Как да си изтегля 72-та лева, за да си платя кредита, питаше се тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване