06/21/14 07:40
(http://www.klassa.bg/)

НАСА разкри защо „Бразука” е по-добра от предишните топки

 За всяко ново световно първенство или иначе казано - на всеки четири години, се появява нова и „по-добра” топка. На всеки мондиал играчите трябва да се адаптират към новите й аеродинамични характеристики. Футболистите мразеха топката от 2010 – „Джабулани”, заради нейната непредвидимост и случайни промени в посоката на движение. Новото кълбо за 2014-а – „Бразука”, е решило този проблем, поне така твърдят от НАСА.

 

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) проведе специално изследване, за да установи разликите между предишната и сегашната топка. Оплакванията на играчите от топката „Джабулани“ на световното в ЮАР бяха следните: „Тя (топката) се държи като проклета плажна топка”. Проблемът в нея беше нещо, наречено „нъклинг”. Когато топката е изритана без фалц, характерните й шевове променят потока на въздух около нея и това води до непредвидими и изненадващи траектории.

 

Липсата на прецизност засягаше и двата отбора в мачовете и внасяше елемент на хазарт и липса на контрол и именно затова толкова много играчи не харесваха „Джабулани”. Според НАСА „Адидас” са работили със стотици футболисти, за да разработят настоящата топка – „Бразука” и да решат проблема с непредвидимите траектории на полет.

 

Традиционните футболни топки се състоят от 32 парчета кожа във формата на петоъгълници и шестоъгълници. Джабулани имаше само осем парчета, а новата Бразука – само шест. Повърхността на тези парчета при топката за настоящото световно е и по-груба. Работи ли този дизайн? Според д-р Раби Мета от центъра Еймс на НАСА отговорът е положителен.

 

„Играчите би трябвало да са доволни от новата топка”, предполага Мета. „Тя е много по-стабилна в полет и се държи като традиционна футболна топка с 32 парчета“. Аеродинамичните тестове на космическата агенция показват, че подобренията се дължат на дизайна на повърхността и панелите на „Бразука“. Въпреки че новото кълбо има по-малко парчета, специфичната им форма удължава шевовете и ги прави по-дълбоки. Отделните парчета са покрити с миниатюрни неравности и всички тези фактори влияят на аеродинамиката на топката.

 

Д-р Мета казва, че точно тези неравности имат значителна роля в поведението на топката: „Има тънък слой въздух, който се образува близо до повърхността на топката, който се нарича граничен слой, и неговото поведение е критично за представянето на топката. Използваните материали на повърхността на кълбото, грапавината на парчетата и разпределението им са ключови за аеродинамиката”.

 

Учените са тествали „Бразука” в лабораторията на NASA, която се занимава с механика на флуидите в центъра Еймс. Д-р Мета е експериментирал в аеродинамичен тунел и 17-инчов воден тунел с флуоресцентна боя, която да покаже линиите на обтичане на топката.

 

Според НАСА тестовете са показали „много по-добър контрол върху топката при ниски скорости”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване