06/21/14 07:24
(http://www.klassa.bg/)

Обама праща 300 експерти в Ирак

 САЩ няма да изпращат войски в Ирак, но поетапно ще бъдат изпратени 300 военни експерти, заяви от Белия дом американският президент Барак Обама. Така Обама за пореден път коментира американската реакция по повод мощното настъпление в Ирак на групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), започнало преди две седмици.

 

Барак Обама предложи ограничена военна и

 

разузнавателна подкрепа

 

но предупреди, че воюващите религиозни фракции в Ирак трябва да се обединят и да намерят трайно решение.

 

„Американските сили няма да се завръщат на бойното поле в Ирак, но ще помогнем на иракчаните в битката им с терористите, които са заплаха за страната им, региона и американските интереси”, заяви американският президент.

 

Обама посочи, че основен приоритет в момента е да се гарантира сигурността на американците в Ирак. Целта на изпращаните 300 експерти е да оценят ситуацията и да начертаят начини за обучение на местните войски.

 

Близки представители до администрацията на Обама, пожелали анонимност, цитирани от американските медии, коментираха, че до целенасочени въздушни атаки ще се стигне само ако е застрашена сигурността на американци, като това не изключва военна атака спрямо територия, различна от Ирак.

 

Барак Обама поясни, че окончателно решение за нападенията ще бъде взето след консултации с Конгреса. Според него местните войски трябва да заемат водеща роля в решаване на конфликта, като САЩ няма да се ангажират с подкрепянето на една или друга фракция. Американският президент допълни, че една от основните задачи на политиците в Ирак е да се предприемат действия по обединение между шиити и сунити за борба срещу ислямистките екстремисти: „Иракските лидери трябва

 

да превъзмогнат различията си

 

и да се обединят около политически план относно бъдещето на Ирак.”

 

Очаква се в процеса по решаване на конфликта да се включи и държавният секретар Джон Кери, който ще отпътува на посещения в Близкия изток и Европа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване