06/22/14 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Ден на памет и скръб в Русия

 В Русия се отбелязва Ден на памет и скръб. На 22 юни 1941 година без обявяване на война фашистка Германия нападна СССР, започна Великата отечествена война, отнела живота на милиони души.

В този ден на цялата територия на Русия са спуснати държавните знамена, пред паметниците на загиналите полагат цветя, запалват свещи за помен. Ще бъде обявена минута мълчание.

В Москва, където живеят почти 150 хиляди ветерани, са планирани повече от хиляда мероприятия.

Президентът на Русия Владимир Путин ще възложи венец пред Вечния огън край Гроба на неизвестния войник в Александровската градина. Заедно с него ще почетат паметта на загиналите във войната членове на правителството, парламента, ветерани, представители на обществеността, предава Гласът на Русия.

Централна площадка ще стане мемориалният комплекс на Поклонния хълм. Там ще се състои концерт-реквием. В храмове, джамии и синагоги ще се състоят богослужения за помен.

Денят на памет и скръб 22 юни в Русия е официална паметна дата за началото на Великата Отечествена война. Приета е през 1992 г. като Ден в памет на защитниците на отечеството с постановление на президиума на Върховния съвет на Руската федерация. През 1996 г. с указ на президента на Русия е преименуван на Денят на памет и скръб.




Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване