06/22/14 00:43
(http://www.klassa.bg/)

Дянков-банкова усуканица

 Докато във Варна продължават да се чудят откъде им дойде пороят, ние тънем в догадки накъде бие ударът срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Мълчанието, казват, било злато, но пък фактите говорят. Като например този, че бившият финансов министър в кабинета "Борисов" Симеон Дянков влезе в надзорния съвет на руската държавна банка "Внешторгбанк" (ВТБ). Забележителни обрати маркират кариерата на този човек, направо да ти падне шапката.

След като го туриха да управлява парите на държавата без никой да е чувал за него, научихме че идва от някакъв отдел на Световната банка, който е пред закриване. После се върна да чете лекции в "Харвард", но малко по-късно се озова в Москва, където получи работа направо като ректор на Руската икономическа школа. Всичко станало много бързо - бил на море и като му се обадили, решил на път от България за САЩ да мине през Москва. Станало му много интересно, защото никога не бил работил там. Но всъщност посещавал руската столица много пъти, докато работел в Световната банка и докато бил министър.

Ако някой е допускал, че мотивите на руснаците да вземат Дянков за ректор са чисто образователни, да ни прощава. Особен след новината за назначаването му за надзорник във ВТБ. Банката не само държи близо 10% от капитала на КТБ, но точно в разгара на кризата довела до квесторска намеса в нея, плъзна слухът че ВТБ е с готова оферта за сериозно разширяване на акционерното си участие. При това изборът на Дянков за член на надзора станал на общо събрание, проведено на 19 юни в Санкт Петербург - денят, в който ръководството на БНБ предприе и обяви на драматична пресконференция решителната си намеса в КТБ. На тази пресконференция управителят на националната ни банка Иван Искров призна, че ВТБ е заявила интерес за водене на разговори с БНБ в тази насока.

Като оставим настрана министерските закани на Дянков да "напляска" руснаците, същият се оказа неотдавна на една маса на енергиен форум в САЩ с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на посещението, от което стана ясно че Борисов е на задокеански инструктаж с перспективата да оглави втори кабинет на "спасението". Като вземем предвид отказа на Дянков да свидетелства в полза на България в арбитражния й спор с руснаците за неустойките за АЕЦ- Белене, нещата още се проясняват. И почти се избистрят с оглед безподобните финтове на Борисов по темите "КТБ" и "Южен поток".

Представяте ли си как този човек, който надушва отдалеч, знае и коментира всичко, изобщо не е чувал за интереса на руската ВТБ към КТБ? Така, както "проспа" поръчковата акция на прокуратурата с повдигането на обвинения за покушение срещу Делян Пеевски, а после поздрави главния прокурор Сотир Цацаров за това, че си е признал гафа. Въобще, Борисов демонстрира странна смесица от загриженост и незнание по скандални теми в държавата. И подозрително закъснява с реакциите си. Не знаел например, че първите искри между Цветан Василев и Делян Пеевски прехвърчали още миналата година. Твърди, че войната между тях не била дълга и траела "едва от 2-3 седмици". Вероятно не помни и обстоятелството, че медийте на Пеевски го обслужваха ревностно през по-голямата част на мандата му.

Борисов знае обаче кой може да каже на Пеевски (към когото се обръщал с: "Бебчо") да спре с атаките срещу Василев - лидерът на ДПС Лютви Местан. А Местан е другото име на Доган. Борисов знае още, че "Южен поток" трябва да бъде строен по европейските правила, но да е чул някой от него упрек за подписването на договор с руснаците в разрез с тези правила? Ако опитаме да сглобим пъзела, излиза че версията за няколкото милиарда, които може да паднат от проекта в нечии джобове на наша територия, звучи твърде правдоподобно. Въпросът е чии ще са джобовете и чия ще е обслужващата банка. В чист вариант конструкцията изглежда така - бъдещо управляващо коалиционно мнозинство, което да разполага със солидна частна финансова институция, в която да дели порциите с руснаците. Обединяващата идея ще са, както винаги, парите, а новият-стар тандем Борисов-Дянков ще осигури доставката на поредната постна пица за народа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване