06/22/14 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Реформаторите са разделени заради ГЕРБ

 Отношението към ГЕРБ и възможностите за следизборна коалиция разделя Реформаторския блок (РБ). В единия лагер са Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и СДС, според които дясноцентристки кабинет с Бойко Борисов начело е приемлив вариант. Тъмносините обаче са против сближаването с предишните управляващи. Най-краен е Иван Костов. „Всяко взаимодействие с ГЕРБ е пагубно за ДСБ“, заявил бившият премиер на заседание на националното ръководство, провело се през уикенда, разказаха източници на „Преса“. Той предупредил съпартийците си, че ДСБ може само да загуби от евентуална коалиция с Бойко Борисов. „Дори добави, че можем да изчезнем“, казаха още присъствали на заседанието. Думите му за ГЕРБ били радушно приети и бурно аплодирани. В изказването си той не споменал Меглена Кунева и другите партньори от РБ.

Любопитна подробност е поведението на Костов. Той се появил със закъснение на форума. Още на влизане се скарал на активистите, пушещи на входа, че си губят времето, вместо да слушат внимателно изказванията. Тръгнал си преди гласуването на резолюцията. Позицията на настоящия лидер Радан Кънев следва линията на Костов, но в смекчен вариант. Според него целта на ДСБ е да работи за силен Реформаторски блок. Само от позиция на силата РБ може да преговаря успешно с ГЕРБ.

„С мутрите се работи така – бий, за да те уважават. Ако не ги биеш, ще те смятат за придатък“, казал още Кънев, разказаха присъствали. Той препоръчал на своите да не коментират темата за евентуална следизборна коалиция с ГЕРБ, макар да бил категоричен, че бъдещото управление без съмнение ще е коалиционно.

На другия полюс са ДБГ, които вече са си осигурили подкрепата на СДС. Борисов има право да заяви, че иска да е премиер, обяви преди дни Меглена Кунева. „Нека сега се опитаме да изброим не различията, а приликите. Виждам елементи, в които сме на едно мнение. За мен това е добър знак. Колкото повече хора се съберат, които мислят в една в една посока и могат да постигнат консенсус, толкова по-добре“, каза тя в интервю за столичен всекидневник. ДБГ ще подсили позицията си с вътрешнопартиен референдум за коалиционната политика с партии извън РБ. Очаква се той бъде насрочен в началото на септември – преди предсрочния парламентарен вот.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване