06/23/14 12:16
(http://www.dnevnik.bg/)

"Газпром" продаде дела си в литовските енергийни компании за €121 млн.


"Газпром" е излязъл от уставния капитал на литовските газови компании AB Lietuvos Dujos и AB Amber Grid, в които държеше по 37.06%, се казва в официално съобщение на руския газов гигант. Сделката е била сключена на 19 юни, а дяловете са били изкупени от контролираните от държавата литовски енергийни дружества.

По-рано стана известно, че властите в Литва са готови да изкупят блокиращите пакети акции на "Газпром" в най-голямата газова фирма в страната Lietuvos Dujos и в оператора на газопреносната система AB Amber Grid, припомня руският бизнес портал РБК. Това беше необходимо, за да се спазят правилата на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, съгласно които през 2011 г. страната прие поправка в закона за природния газ. Според плана до ноември 2014 г. "Газпром" и E.On Ruhrgas International трябваше да излязат от управлението на литовските енергийни дружества.

Държавният фонд Lietuvos Energija, който притежаваше 17.7% в Lietuvos Dujos, изрази готовност да изплати по 65.3 евроцента за акция на компанията и по 76.2 евроцента за акция на Amber Grid.

Най-големият акционер в Lietuvos Dujos беше Е.ON Ruhrgas с 38.9%, а най-големият акционер в Amber Grid е EPSO-G. Миналия месец Е.ON също продаде акциите си на литовското правителство, припомня руската информационна агенция "Интерфакс".

За дяловете на "Газпром" в Amber Grid Литва е платила около 50.43 милиона евро, а за тези в Lietuvos Dujos – 70.42 милиона евро, или общо 417.1 милиона литаса или 120.85 милиона евро.

Lietuvos Dujos се занимава с купуването, транспорта, разпределението и крайната продажба на синьо гориво на територията на Литва, както и с транспорт на газ на територията на руската Калининградска област. Компанията управлява газопроводи с обща дължина над 1600 километра. През юни 2013 г. акционерите в Lietuvos Dujos одобриха решение за отделянето в отделно юридическо лице на компанията за транспорт на газа, образувайки по този начин Amber Grid.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване