06/23/14 07:40
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще разработва 5G мобилна мрежа с Южна Корея

 В надпреварата за развитието на най-бързата мобилна мрежа в света Европейският съюз се съюзява с технологичния лидер Южна Корея. С ново споразумение, което ще бъде представено днес според информация на Wall Street Journal, Южна Корея и ЕС се задължават съвместно да разработват така наречените 5G мрежи.

 

Съвместна експертна група следва да разработи необходимите системи, да установи стандарти и да подготви радиочестотите за новите технологии. До края на 2015 г. Южна Корея и ЕС ще трябва да са готови да представят своята собствена глобална визия за 5G мрежата.

 

Споразумението е абсолютно необходимо за ЕС. Досега съюзът изостава в глобалното телекомуникационно състезание. Дори и сегашният мобилен интернет стандарт 4G е въведен в отделни страни и отложен в повечето. В България той присъства, но доскоро беше само в тестови период и към момента излиза прекалено скъп.

 

Към момента потребителите могат да свалят едночасов филм с висока разделителна способност за шест минути, използвайки мобилния интернет стандарт от четвърто поколение. Със стандарт 5G това време за изтегляне ще бъде съкратено до само шест секунди.

 

От доста време насам европейските компании предупреждават, че ръстът на икономиката на ЕС може да се забави, ако съюзът не навакса изоставането си в областта на мобилните технологии. Надпреварата за въвеждане на 5G вече отдавна тече – китайският концерн Huawei Technologies инвестира значителни суми в мрежата на бъдещето. Компанията ще похарчи 600 млн. долара до 2018 г. за тази цел.

 

Когато на пазара се появиха първите мобилни телефони, водеща технология бе европейският стандарт GSM. Сега ЕС иска да си възвърне своята глобална водеща позиция – с помощта на Корея.

 

Гражданите на Южна Корея са може би най-запалените потребители на смартфони в света. Проникването на мобилните услуги в страната е над 100%. Това означава, че всеки човек в Южна Корея има повече от едно мобилно устройство.

 

Работата по 5G трябва да започне „колкото по-скоро, толкова по-добре“. Това е много важно, „за да можем отново да излезем напред в резултата”, заяви комисарят по програмата в областта на цифровите технологии Нели Крус.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване