06/23/14 12:33
(http://www.dnevnik.bg/)

Иван Костов: БНБ закъсня да реагира за КТБ, защото самата беше ударена


Българската народна банка (БНБ) действа правилно в казуса с КТБ, но закъсня с реакцията си с близо седмица, защото самата беше ударена от прокуратурата. Вместо да обяви още миналия понеделник решителните мерки, тя по това време трябваше да дава обяснения за разследването срещу подуправителя с ресор "Банков надзор" Цветан Гунев. Това коментира вчера пред телевизия "България он ер" бившият премиер, а сега анализатор Иван Костов. 

"БНБ имаше мощ още в понеделник, не го направи защото беше блокирана, а защо беше блокирана е много сериозен въпрос", каза Костов.  Според него действията на прокуратурата срещу шефа на банковия надзор са "нападение срещу финансовата стабилност на страната" и разстройват доверието в централната банка в момент, в който обществото очаква от нея да спасява банки. "Ако този главен прокурор не докаже това обвинение в съда, ще носи отговорност, че е дестабилизирал финансовата система на страната", каза анализаторът. 

"Да се викат членове на управителния съвет да дават показания пред прокурори които въобще не са в състояние да разберат какво ще отговорят членовете на управителния съвет, да се повдигне обвинение - това е абсурдно и не се  случва никъде по света. Това се прави с вършена комисия, далеч от вниманието на обществото," препоръча Костов.  

По думите му от кризата с КТБ и дъщерната й "Креди агрикол България" имат интерес хора, неспособни да си върнат кредитите. "Ако политици, ако Ахмед Доган е взел кредити да купи "Булгартабак", или някой друг се е опитал да придобие нещо и сега се надява, че фалирайки банката, няма да ги върне, това не трябва да се допуска, защото тогава ще се повтори престъплението от 1996 - 97 г." каза Костов и допълни, че идеята да се удари срещу банките и срещу валутния борд е от хора, неспособни да си върнат кредитите. 

Според Костов ситуацията в КТБ е следствие на политическата криза и "вторично торнадо", което се завихря около конфликта между депутата от ДПС Делян Пеевски  и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Анализаторът подчерта обаче, че конфликтът "има друго естество", а зад Пеевски стои почетният председател на ДПС Ахмед Доган.  

Той изрази мнение, че БНБ не би трябвало да разрешава  на руската държавна банка ВТБ, която е акционер в КТБ, да поеме контрола над нея. "Това означава държавна банка на страна, която е в конфликт с нас и която води пропагандна война срещу България, да получи четвъртата по големина банка в страната", каза Иван Костов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване