06/23/14 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Москва иска да “замрази” конфликта в Украйна

Сепаратисти в Славянск. Снимка: делфи

В украинското уреждане Москва акцентира върху започването на пряк диалог между властите в Киев и лидерите на самопровъзгласените републики в Югоизточна Украйна, пише “Комерсант”.

Руският президент Владимир Путин подкрепи мирния план на украинския държавен глава Петро Порошенко, но изтъкна, че е необходим “диалог между всички противоборстващи страни”, напомня вестникът.

Порошенко обяви на 20 юни мирен план за Източна Украйна, включващ разоръжаване на отцепниците и прекратяване на незаконната окупация на сгради в контролираните от тях региони, гаранции за сигурността на преговарящите, амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници, създаване на буферна зона по границата с Русия и др. Западът приветства инициативата, но сепаратисти нарекоха президентското примирие лъжа, а Порошенко заяви, че мирният сценарий е “план А” и Киев е подготвил “подробен план Б”,

Обявеното от Порошенко примирие “не дава отговор на основния въпрос: как да се постигне стабилност на изток”, коментира за “Комерсант” украинският политолог Костянтин Бондаренко. За целта според него са “необходими преговори по няколко линии наведнъж: между Киев и Москва, между полевите командири в Източна Украйна и командването на антитерористичната операция, между Порошенко и елитите в Донецк и Луганск”. Трябва вярно да бъде определен и предметът на преговорите - примерно бъдещият статут на двете сепаратистки области, добавя експертът.

Остава твърде оскъдно време за постигане на реален напредък в Украйна - в края на седмицата изтича не само седемдневното примирие, но и срокът, определен от Запада, за да започне излизане от кризата, посочва “Комерсант”.

“Росийская газета” анализира и критикува плана на Порошенко точка по точка, стигайки до извода, че е “твърде абстрактен”. Той не съдържа обещание да бъдат разоръжени наказателните батальони и наказани - бойците им, извършили военни престъпления. Президентът не поема задължение да бъдат разследвани с международно участие престъпленията срещу човечеството, извършени в редица украински градове. Нито дава гаранции да спре огъня едностранно, за да осигури преговори с въстаниците, отбелязва руският официоз.

“Съвсем не е ясно защо да проработи “план А”, щом Донбас няма възможност да постави свои искания”, пише “Известия”, цитиран от Би Би Си.

Вместо преговори Пороженко дава примирие точно до 27 юни, а дотогава опълченците трябва да сложат оръжие и да се изтеглят от окупираните сгради, всичко това - без никакви гаранции. Сиреч условията на Киев са: “предайте се, за да не стане по-лошо”, обобщава всекидневникът.

Само постоянно примирие и продължителни преговори за национално помиряване може да спасят сепаратистките “народни републики” от скорошен крах, смята наблюдателят на “Новая газета” Павел Фелгенгауер.

“Тъкмо за такова примирие и преговори все по-упорито настоява Москва - явно в стремеж да “замрази” украинския конфликт, както стори в началото на 90-те с конфликтите в Приднестровието и Абхазия”, предполага той.

Един “замразен конфликт” с международни наблюдатели, с посредници от ЕС и от ОНД, с безкраен и безрезултатен “национален диалог за помиряване” очевидно ще е най-добрият изход от ситуацията за Кремъл, твърди експертът.

“Замразеният конфликт” според него може да гарантира стратегическите цели на Кремъл в Украйна - невлизане на страната в НАТО и ЕС, специален режим за отцепническите югоизточни области, също както да предостави на Москва мощни лостове за въздействие и върху Киев, и върху сепаратистите. Тогава проблемът с Крим вече няма да е тъй актуален, а Западът ще бъде принуден да подпомага и Киев, и Донбас, прогнозира авторът на “Новая газета”.

Днес Съветът на ЕС ще обсъди нови санкции срещу Русия. В ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване