06/23/14 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Не знам коя държава е подготвена за бедствия

 "Оказа се, че това правителство така е било програмирано - да поеме функциите на буфер след предходното правителство и да изиграе стабилизационна роля преди следващото, по-стандартно правителство. Вероятно с това ще го запомнят и хората - като преходно правителство, работило в условия на безпрецедентен парламентарен и извънпарламентарен опозиционен натиск. На този фон изпълнението на голяма част от управленската програма, отнесена към едногодишния период, е добро постижение."

Това казва министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за в. "24 часа".

"На въпроса, защо ни е финансова стабилност, когато сме бедни, винаги съм отговарял с въпрос - дали ще станем по-богати, ако сме финансово нестабилни? Финансовата стабилност защитава бедните граждани, а не богатите, въпреки усилията да ни убеждават в обратното", казва премиерът.

По думите му няма нито един измежду по-важните макроикономически и фискални параметри, който да е влошен спрямо средата на миналата година. Който е забравил за ситуацията тогава, само той може да споделя подобни твърдения. Апокалиптичното говорене вреди на всички ни, не само като плащаме по-високи от възможните лихви и като допълнително влошаваме външната си репутация, но и като увреждаме цялостната социално-икономическа среда, в която живеем. Но това сме ние, почти единствени сред 28-те членки.

Запитан дали е под въпрос дълговата емисия и как ще се отразят последните събития - ще вдигне ли рисковата премия, ще оскъпи ли кредитите, премиерът отговаря: "Банките, които са мениджъри на емисията, препоръчват същата да се реализира. Що се касае за самия дълг, отново ще припомня, че в началото на следващата година излиза в падеж голяма емисия от 2002 г. и трябва да се плати или с нов дълг, или да се редуцират разходи по бюджета и да се реализира бюджетен излишък. Дискусиите за нарастването на дълга у нас, с 18% дългова тежест, при средна за Европейския съюз от около 90%, са неразбираеми за всеки външен наблюдател. Обичайно дългът нараства с размера на бюджетния дефицит."

Така за отминалите близо 4 години на предходния мандат, фискалната позиция бе влошена с 8 млрд. лева - похарчени бяха 4 млрд.лева от фискалния резерв и бяха направени над 4 млрд. лева нови дългове. Интересно ми е защо тогава никой не попита за това? Дали в сегашните условия трябва да имаме балансиран бюджет или дефицитен, е въпрос на икономически цикъл. Контролираните бюджетни дефицити са напълно нормални и дори препоръчителни при слабия икономически растеж. Ако миналата година бях направил балансиран бюджет или с бюджетен излишък, сега щяхте да ме питате защо задушавам икономиката и не създавам предпоставки за възстановяването", уточнява Орешарски.

Относно ситуацията около КТБ АД и решението на БНБ, Орешарски смята, че това е "шумен корпоративен сблъсък." Той не вижда причини за дестабилизирането на други банки.

На въпрос за пенсиите премиерът смята, ме "при практически нулеви стойности на подобренията в социалната сфера, характерни за предходния управленски мандат, се опитахме да зададем параметри на годишни повишения при различните социални програми. Ако някой си е мислел, че са възможни двуцифрени ръстове и е очаквал такива, то това е от наивност. Примерът ви с пенсиите е показателен. Възстановихме действието на швейцарското правило - годишен ръст на пенсиите в размер на половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход.  Това заложихме в управленската програма и всички бяха доволни от тази мярка. Горните параметри оформят ръст на пенсиите за настоящата година от 2,7%. Това число е по-голямо от нулите в предходните 4 г. Ако някой предпочита нулите заради сегашния обективно получен нисък ръст, това не е рационално."

"Не мисля така. Бизнес средата видимо се подобрява по оценки на самите работодатели. Сигурно има и такива бизнеси, за които административните тежести и забавянето и селективното връщане на ДДС не е чак такъв проблем, какъвто аз мисля, че е. В този контекст ще припомня старата максима, която гласи, че когато не цениш това, което си получил, неминуемо ще го загубиш", коментира още Орешарски.

По думите му всички нередности и забележки по програмите от еврофондовете касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година сме инкасирали грешки, но това ще стане ясно по-късно. А иначе, грешат всички и най-малко министрите, защото те пряко не управляват еврофондове.

Орешарски коментира и случилата се трагедия във Варненско, където загинаха 11 души след потопа. "Не знам коя държава е подготвена за бедствия?! Законът е разписал отговорностите на различните институции. Най- големи са на кметовете. Повечето от тях свършиха своята работа, само един, на голям град, реши да се изявява на политическата сцена в момент, когато областният управител и няколко от моите министри вършеха и неговата работа."

Запитан за прословутата среща с лидера на ДПС Лютви Местан, след която ДПС обяви, че ще има предсрочни избори, Орешарски отговаря: "Никога не коментирам неформални разговори."

"Не мисля, че кабинетът е бил перфектен, но той свърши доста работа. Не е случаен фактът, че към края на май всички бизнес индикатори бележат устойчиво подобрение. Социалните мерки за първата година от програмата са факт. Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", заявява още Орешарски.

Според него, когато е приел да бъде премиер, без да е партиен лидер, е приел и много по-широк кръг рискове от страховете да не го употребят." Дали съм се променил - вероятно. Няколко от моите познати твърдят, че не съм, останалите не намерих време да ги видя."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване