06/23/14 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

След наводненията в Сърбия животът се връща в нормално русло

Франс прес

Наводненията в Сърбия. Снимка: от тв екрана

Миливое Миленкович гледа със задоволство клиентите си, седнал пред хлебарницата си в центъра на Обреновац, която току-що е отворил месец след най-тежките наводнения от един век в града му и на Балканите.  “Не очаквах помощ нито от държавата, нито от когото и да било. Хванах се на работа съвсем сам, колкото беше възможно, и ето. Отворихме хлебарницата днес”, казва с гордост мъжът, на около 60 години.

Неговата хлебарница, единственият отворен магазин по пазарната улица, е в контраст с картината в този град с около 15 000 жители, разположен на 40 км западно от Белград. Обреновац бе почти изцяло разрушен от пороя, но животът бавно се възвръща.  Обреновац беше най-силно засегнатият сръбски град от наводненията, които заляха в средата на май Сърбия, Босна и Хърватия. В наводненията загинаха около 80 души и те доведоха до евакуирането на десетки хиляди хора в Босна и в Сърбия.

Почти всички магазини и пазари в Обреновац са затворени, както и училищата. Кметството и болницата правят усилия да се справят с последствията от наводненията.  В града още няма питейна вода. Цистерни с вода за пиене за населението са разположени във всички квартали.  Жителите на града, повечето от които бяха евакуирани по време на наводненията, се върнаха и са се организирали да разчистват.

Купища отломки, видими из целия град, се изнасят с камиони на армията и общинските служби към временни сметища, където са се натрупали тонове боклук от всякакъв вид и от които се носи непоносима смрад.  В казармата в Обреновац са настанени около 400 души, които още не могат да се върнат по домовете си.”Тук съм с дъщеря ми, зет ми и внучката. Къщата ми е разрушена. Не бива да скръстваме ръце, трябва да започнем да работим, но това ще отнеме много време, може би години”, казва Снежана Джорджевич, на 52 години, дребна жена, която отказва да се потопи в песимизъм.  Повечето от евакуираните хора постепенно се връщат по домовете си.

В Сърбия над 5700 души още са със статут на евакуирани, според сръбския Червен кръст.  В Босна няколко хиляди души още не могат да се върнат по домовете си.

В северната и североизточната част на бившата югославска република много градове са заляти от вода.  Жителите, подкрепяни от армията, още чистят домовете си, както е в Биелина, където пострадаха над 8000 къщи.  “Напуснах къщата си преди месец. Оставихме всичко: дървения под, мебелите, всичко”, разказва Мария Стевич, дошла в Биелина да декларира пред властите загубите си с надеждата да получи помощ, за да възстанови къщата си.

В Маглай, Добой и в Шамац, градове, потопени под водата, много жители са в същата ситуация.  Помощта обаче закъснява, въпреки че правителството увери, че негов приоритет е да възстанови до зимата около 100 000 къщи, засегнати или изцяло разрушени.

Щетите, причинени от наводненията в Босна, се изчисляват на около два милиарда евро според делегацията на ЕС в страната. В Сърбия те възлизат на между 1,5 до два милиарда евро по данни на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Словенският премиер Аленка Братушек, която посети миналата седмица пострадалите райони, съобщи, че по инициатива на Словения и Франция в началото на юли в Брюксел ще бъде организирана конференция на донорите. Целта й ще бъде да събере средства, за да се помогне на Босна и на Сърбия да се справят с катастрофалните ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване