06/23/14 07:42
(http://www.klassa.bg/)

Създадоха най-твърдите диаманти в света

 Диамантите така или иначе са сред най-твърдите субстанции, познати на хората, но съвременните технологии изискват все повече и повече и ги отвеждат към структурните им граници. Нов метод за произвеждане на изкуствени диаманти е създал камък, по-твърд от всичко виждано досега.

 

Камъкът е конструиран от изследователите Йонгджун Тиан и Куан Хуанг от китайския университет Яншуан. Този изкуствен диамант е започнал живота си като пластове от въглерод, подложени на огромни налягания и температури. Резултатът е бил така нареченият поликристалин – това са много кристални решетки, събрани в една свръхкомпактна. Колкото повече по-малки кристални решетки имате в поликристалина, толкова по-твърд е крайният продукт.

 

Супертвърдият диамант, който китайците са създали, може да издържи налягане от 200 гигапаскала – около 2 милиона атмосфери – преди да се пръсне, той също така може да бъде загряван до 1000 градуса, преди да започне да се оксидира. Естествените диаманти и повечето индустриални такива издържат два пъти по-ниско налягане и се оксидират при температури 600-700 градуса.

 

Учените се надяват да вкарат новата си разработка в изцяло нов клас индустриални материали, информира Nature Magazine.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване