06/23/14 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Чехия лидер по IT инвестиции сред бившите соцстрани

 Чехия е лидер по инвестиции в IT сектора сред бившите соцстрани от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), пише IDC.

 

През тази година се очаква БВП на страни като Чехия, Словакия, Румъния и Унгария да нарасне с 2%, докато този на Полша и Латвия - с 3 на сто. Според Индекса за условията за бизнес на Световната банка (EODB) Чехия

 

се класира

 

на 29-о място

 

изпреварвайки останалите страни в Централна и Източна Европа. По критерия “заплащане на данъци” страната се нарежда на 122-ро място, а за стартиране на бизнес - на 146-о. Утехата за чешките държавни органи е, че другите страни в региона се представят още по-зле в класацията. Стартирането на бизнес в Полша (166-о място) или Словакия (108-о) е сложна и бавна задача. Унгария (128-о) и Словакия (115-о) се справят зле, ако става въпрос за защита на инвеститорите. Според IDC България (188) и Румъния (136) са ужасни места за набавяне на разрешение за строеж.

 

Румънското правителство харчи за IT на глава от населението само една шеста от това, което отделя Чехия, а Словения малко повече от половината от тази сума и се нарежда на 33-та позиция в класацията.

 

Полша се е изкачила с 25 места нагоре

 

в списъка от 2011 г. насам. Именно тогава в страната заработва министерство на администрацията и дигитализацията. Програмата ePUAP, която Полша създава преди близо десетилетие, предлага платформа за уебуслуги за държавни учреждения, без да е необходимо те да заплащат такса за това.

 

Централизирането на IT инициативите, планирането и концентрирането на политиките в едно единствено министерство през 2011 г. генерира големи икономии от мащаба и успява да подобри значително ефективността на внедряването на големи IT инициативи. Погледнато в по-общ план

 

Полша показа устойчивост и гъвкавост

 

и то по време на икономически кризи. Тя не изпадна в рецесия и същевременно продължи да се изкачва в списъка на EOBD. Това тя успя да направи, без да увеличи драстично бюджетите за IT дейности.

 

От Западна Европа Испания и Италия не се справят толкова добре, но Великобритания, Германия и Франция са доста по-напред от ЦИЕ, тъй като харчат пропорционално повече за чуждестранни IT услуги. Норвегия и Дания, които инвестират за IT по около 400 долара на човек от населението, също са в топ 10.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване