06/23/14 07:45
(http://www.klassa.bg/)

Шварценегер посланик в Москва

 Човекът, който ще предотврати новата студена война, ще бъде Арнолд Шварценегер и при това не в ролята на Терминатор, а като посланик на САЩ в Москва. Това ново амплоа за Арни предлага Нина Хрушчова, правнучката на човека, който подари Крим на Украйна Никита Хрушчов.

 

Ако във Вашингтон наистина искат да имат някакво влияние върху руския президент Владимир Путин, тогава американският държавен глава Барак Обама трябва просто да вдигне телефона и да се обади на Арни – бившия губернатор на щата Калифорния, пише Хрушчова, която е преподавател по международни отношения в няколко университета в САЩ, в статия за агенция Ройтерс. Според Хрушчова, която в средата на март прогнозира, че Путин ще се задави с Крим, Шварценегер е идеалният кандидат за US посланик в Русия, защото има голям опит в политиката като двукратен губернатор на Калифорния, освен това благодарение на кинопоредицата „Терминатор” той се превърна в може би най-известния екшън герой на планетата, той е титулуван културист и петкратен Мистър Вселена. Ето защо Шварценегер е въплъщение на всички човешки качества, на които Путин винаги се е възхищавал. Освен това също както и Путин роденият в Австрия Арни говори немски – това със сигурност е залог, че ще се разберат. Тези двама мъже, пише Хрушчова, със сигурност биха имали много общи теми за разговор. Освен спорта и политиката двамата могат да си приказват за жени например, защото и двамата в миналото не са възприемали съпружеската вярност като нещо сериозно. Предложението съвсем не е лекомислено, а съвсем прагматично, убеждава Хрушчова. Освен това Путин открай време е имал слабост към звездите на киното и музиката, той винаги ги е търсил и публично е показвал преклонението си пред тях. С помощта на известните личности Путин си спечели и популярност сред народа – човек, който разбира руската култура, не може да е неподходящ да управлява страната. Именно затова Обама би могъл да използва стремежа на Путин да бъде признат от известни личности и да предложи на властващия в Кремъл един добър фотомотив.

 

Засега, естествено, не е ясно дали американският президент би открил в предложението същия прагматизъм, който вижда живеещата в Ню Йорк госпожа Хрушчова.

 

Междувременно вчера, в годишнината от фашисткото нападения срещу СССР, Путин положи венец пред вечния огън при Паметника на Незнайния воин в Александровската градина в Москва и заяви, че е важно на базата на примирието да възникне диалог между всички противоборстващи страни, за да се намери приемлив за всички компромис, за да могат хората, живеещи в Югоизточна Украйна, безусловно да почувстват, че са неотделима част от тази страна, че притежават всички права на граждани на държавата и че тези права са гарантирани от основния закон на страната - конституцията.

 

Президентът на Русия припомни, че през нощта срещу неделя е продължил артилерийският обстрел на бунтовниците в Източна Украйна от страна на украинската армия. “Бойните действия не спират. През нощта станахме свидетели на доста активна работа на артилерията от украинска страна. Не се наемам да кажа кой прави това - дали редовната армия, дали така наречените въоръжени формирования на някакви десни сили, но това продължава. Трябва всички бойни действия да бъдат прекратени”, подчерта Путин.

 

На същата тема разговаряха и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и  държавният секретар на САЩ Джон Кери. Лавров е подчертал невъзможността да се постигне деескалация на кризата в Украйна без пълно прекратяване на бойните  действия.

 

В същото време френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел  призоваха всички страни да прекратят враждата. Оланд и Меркел “отбелязаха изявлението, направено от руския президент след обявяването на временното примирие от украинския

 

президент, и поискаха от Путин да “допринесе за подновяването на преговорите” между Киев и сепаратистите от Източна Украйна.

 

Същевременно трима бивши президенти на Украйна – Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко, се обърнаха към Путин с открито писмо, в което го призовават да спре да се меси във вътрешните работи на Украйна, да прекрати агресията и да започне преговори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване