06/24/14 06:44
(http://www.klassa.bg/)

BNP Paribas ще плати $9 млрд. на САЩ

 BNP Paribas е пред постигане на споразумение с американските власти, което ще й коства между 8 и 9 милиарда долара, пише Wall Street Journal, позовавайки се на лица, запознати с разследването. Банката е заподозряна, че е нарушавала в продължение на години американските санкции за сделки със страни като Иран, Куба и Судан.

 

Като цяло американските власти разследват сделки за повече от 100 милиарда долара на френската банка. Подозренията обаче са фокусирани върху 30 млрд. долара, които според следователите са умишлено скрити, за да се избегне откриването им от американските правоприлагащи органи, допълва investor.bg.

 

В по-голямата част от тези сделки участва Судан

 

макар че BNP също е улеснила такива трансфери за Иран и други санкционирани страни. Повечето от суданските трансакции са свързани с нефтени сделки, твърдят източниците на WSJ.

 

Спорът влоши отношенията между Париж и Вашингтон. В писмо до Обама френският президент Франсоа Оланд нарече глобата „непропорционална”. Затова той пледира за „разумен” подход в случая. Американските власти „трябва да са напълно наясно с всичко, което е заложено на карта от една санкция, която ще бъде не само несправедлива, но и несъразмерна и с последици отвъд една френска банка. Други банки биха могли да станат също цели на подобни глоби, да бъдат подложени на риск, на съмнения и така да възникнат подозрения за стабилността на финансовата система на Европа”, заяви по време на пресконференция в рамките на срещата на Г-7 в Брюксел Оланд.

 

Общата сума, циркулираща в медиите, не е оправдана

 

по наше мнение, заяви финансовият министър Мишел Сапен. „Това би могло да засегне водените преговори по споразумение за свободна търговия”, посочва министърът.

 

През миналата година банката отчете нетна печалба от 4,83 милиарда евро (6,6 милиарда долара). Кредиторът задели провизии за 798 млн. евро срещу възможни санкции заради нарушаване на американското законодателство, с които да плати обезщетения на засегнати страни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване